Voormalig schoolmeester Eric Blaas uit Tiel vertolkt de rol van uitvinder Heldring in streekmusical 'De Nacht van Flipje'. (Foto: Corien Remijn)
Voormalig schoolmeester Eric Blaas uit Tiel vertolkt de rol van uitvinder Heldring in streekmusical 'De Nacht van Flipje'. (Foto: Corien Remijn) (Foto: Corien Remijn)

Meester in rol van gekke uitvinder

  •   keer gelezen

Eric Blaas uit Tiel speelt de rol van uitvinder Alexander Heldring in de musical De Nacht van Flipje die de Agnietenhof in december op de planken brengt. De voormalige schoolmeester doorstond twee auditierondes en veroverde met veertig andere streekgenoten een plaats in de productie, naast de professionele acteurs Alfred van den Heuvel, Alexandra Alphenaar en Theun Plantinga.


Door Corien Remijn

Tiel - Eric Blaas werd in mei geselecteerd uit 200 belangstellenden. Er waren rollen te vergeven voor volwassen acteurs, jeugdacteurs en koorleden. "Ik heb ervaring en was niet zenuwachtig, dat scheelt. Bovendien zijn mannelijke acteurs schaars, dus ik heb meestal niet veel moeite om gastrollen te vinden", relativeert hij. Blaas (66) zingt, speelt gitaar en staat al vanaf zijn studententijd regelmatig op de planken. Na een loopbaan van 42 jaar in het basisonderwijs is hij sinds kort gepensioneerd. "Ik wil eerst een tijdje niks doen. Gewoon genieten en op ons eerste kleinkind passen." In praktijk blijkt, valt het wel mee me die rust, want achteloos vertelt hij: "Ik speelde begin dit jaar in de Titanic van de Elstars en ben nu bezig met een productie van Buren Toen Theater. Dat loopt tot september en dan starten de repetities voor de Flipje-musical, dus dat sluit mooi aan." Lid van een theater- of toneelvereniging is hij niet. "Ik ben meer iemand voor projecten en gastrollen."

Audities en rol

Hij meldde zich voor de audities na een oproep in een krant. Bij de eerste auditie moest hij met een andere gegadigde een dialoog spelen en een lied zingen, waarna de selectiecommissie afsloot met 'je hoort nog van ons'. Bij de tweede auditie voor volwassenen waren nog tien kandidaten over. "De sfeer was heel relaxed en de regisseur gaf ons alle ruimte", vertelt Blaas. "Ik had toen nog geen idee welke rol ik zou kunnen krijgen, maar zolang ik maar wat te doen heb en niet eindeloos in de coulissen hoef te wachten, ben ik tevreden." Na de audities werd hij gebeld met het nieuws dat hij was geselecteerd voor de rol van uitvinder Alexander Heldring, een centrale figuur in het verhaal. De Agnietenhof schrijft over deze rol: "Meer dan honderd jaar geleden heeft uitvinder Alexander Heldring vreemdsoortige experimenten uitgehaald met bessensap. Helaas voor hem en zijn goedmoedige assistent Ottho van Tiel leverde dat alleen maar een enorme explosie op. Voor Alexander is een standbeeld neergezet en van Ottho is nooit meer wat vernomen." Later in het verhaal duiken Alexander en Ottho ineens weer op, mét magisch bessensap, wanneer Flipje's vader in de problemen komt. Dat het personage van Eric Blaas een belangrijke rol speelt, moge duidelijk zijn, maar of hij ook veel tekst krijgt weet hij nog niet. "Het script is nog niet klaar want de schrijver, Dick van den Heuvel, wil dat de tekst ook bij de acteur pas. In september of oktober krijgen we het script en kunnen de repetities beginnen. Ik heb er zin in!"

www.denachtvanflipje.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten