Peter van Dijk en zijn dochter Irisz spelen allebei in de nieuwe musical "De Nacht van Flipje", een productie van de Agnietenhof.
Peter van Dijk en zijn dochter Irisz spelen allebei in de nieuwe musical "De Nacht van Flipje", een productie van de Agnietenhof. (Foto: Corien Remijn)

Vader en dochter in Flipje-musical

  •   keer gelezen

Dat een vader en dochter samen auditie doen voor een theaterproductie en ook nog beiden worden geselecteerd, komt niet vaak voor. Peter van Dijk uit Eck en Wiel en zijn dochter Irisz kregen het voor elkaar. In december zijn ze te zien in de musical "De Nacht van Flipje", een productie ter ere van het 50-jarig bestaan van de Agnietenhof.


Door Corien Remijn

Tiel - "Ik speel een echt huftertje", zegt Irisz (12) lachend, "Ik mag Flipje gaan pesten." Haar vader Peter (42) kruipt straks in de huid van het hulpje van een deurwaarder die achter de vader van Flipje aan zit.

Meer mogen ze nog niet prijsgeven, want het script is nog geheim. "We kúnnen ook niet veel meer vertellen, want ook wij krijgen het script pas in oktober, als de repetities beginnen."

Even later legt het productiebedrijf uit dat het script inmiddels klaar is, maar dat ze niet willen dat spelers hun rol al invulling gaan geven vóór de repetities. De acteurs zullen straks stevig moeten aanpoten om in pakweg twee maanden de musical publieksklaar te maken.

Peter: "De voorbereidingstijd is een stuk korter dan bij een andere productie waar ik aan heb meegedaan, een streekmusical van Stallure. Daar hadden we een jaar de tijd voor, met veel ruimte voor eigen inbreng. Bij de Flipje-musical wordt veel sneller maar ook professioneler gewerkt. Best een uitdaging, maar tot nu toe bevalt het ons heel erg goed."

Muzikaal gezin

In de productie zullen vader en dochter moeten zingen, dansen én acteren. Geen probleem, want beiden hebben ervaring. "Nou ja, ik was best zenuwachtig tijdens de audities", geeft Peter ruiterlijk toe, "dat vond ik spannender dan optreden voor een volle zaal."

Peter speelt in zijn vrije tijd trompet, is koordirigent en stond al vaker op de planken. Irisz danst, speelt saxofoon, was actief bij het schooltoneel en volgde jarenlang musicallessen bij Zinder. "De Nacht van Flipje" is haar eerste grote productie. De tip om auditie te gaan doen kwam van oma", vertelt Irisz, "die werkte vroeger bij de Betuwe Fabriek en ze vindt het geweldig dat wij meedoen."

Irisz passie voor muziek en theater bracht haar er zelfs toe om haar VWO opleiding op een speciale cultuurschool te volgen: het Rembrandt College in Veenendaal. "Daar houden ze er rekening mee dat leerlingen soms overdag repetities of uitvoeringen hebben", legt ze uit, "en dat komt dus heel goed uit bij deze musical. Vooral vlak vóór de première zal ik weinig naar school kunnen, maar dat haal ik op een ander moment wel in." Haar muzikale inslag heeft ze niet van een vreemde: behalve haar vader spelen ook haar moeder en haar twee jongere zusjes een instrument, de jongste zit sinds kort ook in de musicalklas van Zinder. Peter: "Het leukste is toch wel dat we allebei mogen meedoen, al gunden we het elkaar ook als er maar één van ons was geselecteerd".

Meer informatie is te vinden via www.denachtvanflipje.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten