Als besluit de netwerkborrel op zaterdag, druk bezocht door vrijwilligers en winkelend publiek, soms gelokt door de goede muziek!
Als besluit de netwerkborrel op zaterdag, druk bezocht door vrijwilligers en winkelend publiek, soms gelokt door de goede muziek! (Foto: )

Vrijwilligerswinkel in Tiel succes: ‘Jammer, dat het maar één week was’

  •   keer gelezen

Tot afgelopen zaterdag was er een week lang een bijzondere winkel in de Tielse Waterstraat: de Vrijwilligerswinkel. Een initiatief van Mozaïek Welzijn om inwoners van Tiel warm te maken voor vrijwilligerswerk, maar ook voor vrijwilligersorganisaties om zich te presenteren. Het was een groot succes.


Marjon de Lange

Tiel - “Het was niet alleen goed voor publiciteit maar ook kennismaking en de samenwerking tussen de diverse organisaties”, vertelt Brenda Leenders van Mozaïek. “Makelaar Rozenhage zorgde ervoor dat we gratis in dit pand konden, er zat voorheen een soort sierradenwinkeltje in. Kringloopwinkel Secunda zorgde voor de inrichting, Dynamiek deed de catering en Donker Groen zorgde voor de planten.”

Aanmeldingen

Er waren maar liefst 40 serieuze aanmeldingen. De organisaties nemen nog telefonisch contact op met mensen die hun telefoonnummer achterlieten voor informatie. “Ik heb twee aanmeldingen gekregen voor Ouderen Gelderland”, vertelt Frederik Bennis. “Voorgaande jaren werd er een vrijwilligersmarkt gehouden in Zinder. Dat was wel leuk maar er was duidelijk minder aanloop. Hier in de binnenstad bereik je een veel groter publiek. Ik vind het gewoon jammer dat het maar voor één week is.”

Buitendienst

Er was goed nagedacht over de indeling. Binnen was ingericht met allerlei informatie en veel foldermateriaal. Buiten de winkel werden mensen aangesproken door medewerkers en uitgenodigd naar binnen te komen. De hele bezetting werd (natuurlijk) gedaan door vrijwilligers van de diverse organisaties. Er was een rooster gemaakt en in totaal werden er maar liefst 500 flyers uitgedeeld.

Voor elkaar

Marja van Gessel en Albert Kroon van de Tielse Dierenambulance draaiden drie diensten in de winkel. “We hebben twee serieuze aanmeldingen voor onszelf, één mevrouw is bijna met pensioen en heeft in Utrecht bij de dierenambulance gewerkt”, vertelt Albert. “Maar we stonden hier natuurlijk ook voor vrijwilligerswerk in het algemeen. We deden het met elkaar en voor elkaar. We hebben ook een vrijwilliger voor het ziekenhuis kunnen werven. Én bij toeval iemand met een vrijwilligersorganisatie door kunnen verwijzen naar Mozaïek voor ondersteuning”, zegt Marja.

Gezelligheid

Jeanette, Anita, Hanan en Ozen hadden een paar ochtenden werk aan alle hapjes die geserveerd werden. Het is voor de vrijwilligers ook een gezellige week geweest, niet in de laatste plaats door de live-muziek van Jack & Wij en Vic Latumahina, Leon van Eldik en Joos Lekatompessy. “Het was mooi dat het in de binnenstad was”, besluit Brenda van Mozaïek. “De deelnemende organisaties waren echt actief. Ik hoop dat we zo bijdragen aan de bewustwording van de inwoners van Tiel. Wellicht gaan ze nu nadenken of ze wat willen gaan, misschien niet nu meteen, maar wel later. En zelfs dat is al winst.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten