Gery laat zijn Betuwse hart spreken. ( Foto Jan Woldberg )
Gery laat zijn Betuwse hart spreken. ( Foto Jan Woldberg ) (Foto: Jan Woldberg)

Gery Vink gaat voor Betuwe United

  •   keer gelezen

FC Wageningen was vroeger het baken voor alle voetbaltalenten in de regio. Op zondagmiddag toog de Betuwe op de fiets richting de Berg in Wageningen om hun lokale helden aan het werk te zien. Het talent uit de Betuwe zoals Jantje Piela en Frits van der Klift, en later Tutje van der Sluis, Bertje van der Pol, en niet te vergeten Gery Vink, dé mannen waar de regio voor uitliep.


Tiel - Helaas ligt de Berg er nu verlaten bij en rommelen de meeste amateurclubs in de Betuwe in de marge van het amateurvoetbal. Ze proberen het hoofd boven water te houden terwijl de talentvolle jeugd verzuipt. Een goede gelegenheid om in gesprek te gaan met het boegbeeld van voetbal in de Betuwe Gery Vink. Over zijn plannen en visie om voetballend Betuwe weer op de kaart te zetten.

De lat hoog leggen

Vink begon als voetballer bij het Opheusdense Sparta 57 en werd al snel opgemerkt door Wageningen. Dit was de start van een succesvolle carrière als voetballer en trainer bij diverse clubs, waaronder jong Ajax. Hij werkte daar met de lichting die nu schittert in het Nederlands elftal. Momenteel maakt hij deel uit van de succesvolle trainersstaf als assistent-trainer bij Willem II. Vink is een liefhebber die de lat hoog legt, en de spelers wil inspireren en motiveren voor datgene waar ze hard voor werken. “Je moet die gasten enthousiast maken en het besef laten krijgen wat ervoor nodig is om te slagen. Of het nu maatschappelijk is of in de topsport’’, vertelt hij.

Betuwe United

Vink is een man van de streek en denkt out of the box. Hij heeft als adviseur bij V.V Dodewaard en V.V Kesteren laten zien hoe talent kan worden ontwikkeld. Gery zorgde met enthousiaste spelers en een gemotiveerd bestuur er voor dat het noodlijdende v.v. Dodewaard vanuit de kelder van het amateurvoetbal in een paar jaar promoveerde naar de tweede klasse. “Er is zoveel talent wat nu niet behouden blijft voor de streek, en dat is meer dan jammer”, zo laat hij weten. “De jeugd mist lokale voorbeelden waar ze zich aan kunnen spiegelen. Met mijn plan kunnen oude tijden herleven en ik wil graag mijn steentje bijdragen.”

Vink hoopt op een sneeuwbaleffect waarbij ook de ondernemers in de Betuwe het belang zien van een sterke voetbalvereniging met een solide jeugdopleiding.

Vink is als adviseur verbonden aan TEC en hij pleit voor samenwerking tussen de clubs in rivierenland. “TEC en Theole spelen op een terrein wat interessant kan zijn voor woningbouw. Dat zou een kans bieden om met alle Tielse clubs een nieuwe TOP-sportaccommodatie zoals Papendal, op een bereikbare, veilige locatie in de regio te realiseren.”

Vink is van doorpakken en wil zo snel mogelijk gemeenten en sponsoren om de tafel. “Het zou mooi zijn als we met sportminnende wethouders uit de regiogemeenten een plan kunnen maken om de verenigingen samen te brengen en ons talent te gaan koesteren.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten