Wethouder Brink neemt een kijkje bij de Joris-kerstboom in het centrum van Tiel.
Wethouder Brink neemt een kijkje bij de Joris-kerstboom in het centrum van Tiel. (Foto: )

De Wens van de Wethouder

  •   keer gelezen

De mens achter de politiek. We zien hem vaak in Tiel en in de krant. Hij is duidelijk zeer betrokken en bijna 69 jaar. Hij was al met pensioen en deed vrijwilligerswerk. Toch zet hij zich nu weer 40 tot 50 uur per week in voor onze stad. Tijd voor een andere kennismaking met Wethouder Brink.


Marjon de Lange

Tiel - “Ik ben nu twee en een half jaar wethouder en kan dat nog ruim twee jaar blijven, tot aan de volgende verkiezingen”, zegt hij. “Dan ben ik 71 en dan zal ik er waarschijnlijk wel mee stoppen. Maar je weet maar nooit, mijn vrouw zegt dat als ik er plezier in heb dat ik het dan vooral moet blijven doen.”

Polderdistrict        

Hij is geboren in IJsselmuiden, zijn vrouw ook. “Wij zijn vroeg getrouwd, nog in mijn diensttijd, dat was een bewuste keuze. Onze zoon is van 1972, onze dochter van 1976. Als we verhuisden dan was dat voor mijn werk. Ik ben altijd achter mijn werk aangegaan. Zo ging dat vroeger en zo zijn we ook in Tiel terecht gekomen. Ik werkte daarvoor in Dieren bij Rijkswaterstaat en vond een nieuwe baan bij Polderdistrict de Betuwe in Ingen. Dat is opgegaan in het huidige Waterschap Rivierenland.” In 1979 verhuisde het gezin naar Tiel. De wethouder draait dus al 40 jaar hier mee!

Nieuwbouwwijk        

Hun eerste huis in Tiel was op de Hennepe, de kinderen bezochten daar vandaan basisschool De Molenwerf. Daarna gingen ze naar de RSG. Dochter studeerde in Utrecht en woont nu in Amersfoort en zoon studeerde in Tilburg maar woont nu gewoon weer in Tiel. “De Hennepe was een nieuwbouwwijk toen wij er kwamen wonen, onze tweede woning was weer in een nieuwbouwwijk in Tiel. We zijn daarna in Passewaaij gaan wonen. Eigenlijk nog met een tussenjaar in de Papensteeg. Tot de nieuwe woning gereed was. Daar had ik eigenlijk wel de meeste contacten met buurtgenoten. Het heeft wel wat die wijk.” Samen met zijn vrouw woont hij nu aan de Ophemertsedijk, buitendijks.

Politiek

Hij kwam al jong in aanraking met de politiek en de Partij van de Arbeid. “Ik heb mijn vader niet gekend, ik was twee toen hij overleden is. Mijn moeder is niet hertrouwd en runde een winkeltje. Ik werd eigenlijk door iedereen opgevoed. Ik woonde een jaar bij een neef in huis die zes jaar ouder is dan ik. Hij had gelogen over zijn leeftijd om zo lid van de PvdA te kunnen worden. Dat blijft je natuurlijk altijd bij. Jaren later ben ik zelf de politiek in gerold. Er stonden forse bezuinigingen in de kinderopvang op het programma. Daar was ik het niet mee eens. Ik schreef een boze brief naar de gemeenteraad en tot mijn verbazing kreeg ik bezoek van twee leden van de PvdA. Eén van hen was Gerrit van de Heuvel uit Kapel Avezaath. Een kopstuk uit de lokale politiek. Hij vroeg mij waarom ik geen lid van de partij werd. Als ik dan toch alles zo goed wist dan kon ik net zo goed lid worden, vond hij.”

Wethouder

Hij heeft twee maal afscheid genomen van de actieve politiek. De laatste keer werd hij teruggevraagd voor vervanging van een jaar. “Corry van Rhee was wethouder, een jaar voor de verkiezingen moest zij vervangen worden, ze vroegen mij of ik dat wilde doen.” Na de verkiezingen kwam de PvdA weer in de coalitie en Brink bleef wethouder. Hij noemt het een ‘idioot’ beroep. “Je bent 24 uur per dag wethouder, zeven dagen per week. Ik moest er aan wennen dat iedereen altijd wat van je wil. Maar het heeft beslist zijn leuke kanten. Zoals zojuist, in januari ga ik een nieuwe winkel in de binnenstad openen. Ik ben net vast even kennis gaan maken met de eigenaresse, die een oude bekende blijkt te zijn. Ik ben meteen ook even bij de Joris-Kerstboom wezen kijken.”

Kleinkinderen

De kerstdagen brengt hij niet in Tiel door. “We gaan met de hele familie naar Oostenrijk. Totaal 11 personen, wij hebben vijf kleinkinderen, drie jongens van mijn dochter en twee meisjes van mijn zoon. Ze zijn in de leeftijd van 12 tot 16 jaar alweer. Het is de zesde keer dat wij dit zo doen. Het is altijd een gemoedelijke week. De kinderen gaan skiën en mijn vrouw en ik doen nog aan langlaufen. Ik ski niet meer hoor, nadat ik een keer gevallen ben heb ik een jaar lang last van mijn heup gehad!” De jaarwisseling is hij gewoon thuis. “Of bij de buren.” Hij heeft dan geen taak binnen zijn functie. Wethouder Carla Kreuk is de eerste vervanger van de burgemeester die wel in functie is oudejaarsnacht.

Kerstwens

In zijn portefeuille zit onder andere economische zaken, coördinatie binnenstad, arbeidsmarkt en werkgelegenheidsbeleid, integratie, participatie en emancipatie. Het past allemaal precies bij hem, Een sociaal en betrokken persoon. Dat blijkt wel uit zijn nieuwjaarswens voor alle mensen (niet alleen voor de Tielenaren). “Ik ben altijd erg bezig met de inclusieve samenleving (betekenis: waarin niemand uitgesloten wordt - red.). Ik wens iedereen toe dat ze, naar vermogen, mee kunnen doen aan onze samenleving. Én dat mensen die niet zo goed mee kunnen komen daarmee geholpen worden.”

Volgend jaar

“Het gaat goed met de economie in onze regio” vertelt hij trots. “De woningbouw komt weer op gang. We hebben afgelopen jaar ongeveer 165 woningen kunnen realiseren.” Als aandachtspunten voor 2020 noemt hij de verdere uitbreiding van woningbouw. “Ik hoop dat we op het voormalig Beursplein nog zo’n 100 woningen kunnen bouwen.” Maar ook de minima krijgen zijn volle aandacht. “Ik tracht de mensen die nog in de bijstand zitten te stimuleren te doen wat ze nog wel kunnen.” Zijn grootste zorg is nog de binnenstad met te veel winkeloppervlak. Ook daar blijft bij volgend jaar hard aan werken.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten