Studenten testen de boot in het water
Studenten testen de boot in het water (Foto: Kevin van Tuil)

Team ROC Rivor is klaar voor Battle of the Boats Rivierenland

  •   keer gelezen

Na maandenlange voorbereidingen is het eindelijk zover. Op 18 juni vindt de eerste editie van Battle of the Boats plaats in Culemborg. Zes ICT-studenten van ROC Rivor nemen als team RIVOR ICTB deel aan deze uitdagende battle. Het team legt op dit moment de laatste hand aan de boot, die ze samen met De Vree en Sliepen uit Tiel maken. Op 18 juni moet de boot een wedstrijd doorstaan bij de Meent in Culemborg.


Battle of the Boats gaat tussen negen teams bestaande uit leerlingen van O.R.S. Lek en Linge, Koningin Wilhelmina College (KWC) en ROC Rivor. Het wordt georganiseerd door HUB Rivierenland met als doel de techniek te stimuleren. Daarnaast kunnen studenten met deze battle ervaren waar je met een team toe in staat bent. Het winnen van de battle kan op drie onderdelen: snelheid, creativiteit en duurzaamheid. Alle teams zijn al vanaf december 2020 bezig met het ontwerpen en bouwen van de boot.

Boot bouwen

De studenten van ROC Rivor kunnen niet wachten tot de battle daadwerkelijk plaatst vindt. Ze vertellen: “We zijn er al zo lang mee bezig en hebben ook een aantal keer de andere teams ontmoet. Het zijn gedegen concurrenten, maar dat vinden we juist leuk. Het bouwen van de boot gaat goed. We hebben veel hulp van De Vree en Sliepen en leren hier ook heel veel van. Bijvoorbeeld bij het opvullen van gaten in de romp van de boot, maar ook bij het transport en verkrijgen van de juiste materialen bij bedrijven in de regio. Dit project is een van de meest leerzame projecten die we hebben meegemaakt”.

Interesse in techniek

Team RIVOR ICTB krijgt hulp bij het bouwen van de boot van De Vree en Sliepen uit Tiel. Ze zijn samen het enige team uit Tiel die mee doen aan Battle of the Boats. Teunis Voorthuizen, Hoofd Productie van De Vree en Sliepen, vertelt: “Ons bedrijf is altijd al betrokken geweest bij het onderwijs. We werden direct heel enthousiast toen we gevraagd werden voor Battle of the Boats. Wij vinden het heel leuk dat door dit project de studenten van ROC Rivor interesse hebben gekregen in de techniek. Want daar ligt de toekomst, de combinatie van techniek en ICT!”

De Battle

Tijdens Battle of the Boats op 18 juni wordt er gestreden om een indrukwekkende wisselbeker. Naast de drie onderdelen snelheid, creativiteit en duurzaamheid zijn er ook nog spelregels. De boot heeft een maximale afmeting van 3 x 4 meter en is niet meer dan 0.75 m diep. Er moet geracet worden met minimaal vier personen aan boord er mag voor de voortbeweging alleen gebruik gemaakt worden van spierkracht en wind. De materiaalkeuze staat vrij, maar deze moet wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: gerecyclede materialen of materialen die opnieuw te gebruiken zijn.

Over ROC Rivor
ROC Rivor is hét opleidingscentrum voor regio Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingen in Geldermalsen en Tiel. ROC Rivor rust mensen toe voor de samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten