Na de examens was er voor de examenleerlingen van Lek en Linge Culemborg een galadiner.
Na de examens was er voor de examenleerlingen van Lek en Linge Culemborg een galadiner. (Foto: Jord Visser)

Directeur-bestuurder Lek en Linge prijst scholieren

  •   keer gelezen

Hulde voor de 779 leerlingen die dit jaar schoolexamen hebben gedaan, zegt directeur-bestuurder Carel Konings van Lek en Linge in Culemborg en vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen. “Er was niks makkelijks aan, ze moesten onder compleet andere omstandigheden werken.” Vanaf 6 juli krijgen de geslaagden hun diploma uitgereikt.


Regio - Voor de duidelijkheid: dit eerbetoon geldt álle examenleerlingen in het voortgezet onderwijs, benadrukt Konings in een terugblik op de achterliggende periode. “Deze groep heeft bijna anderhalf jaar last gehad van ander onderwijs. Ze moesten omgaan met onzekerheid en stress en zichzelf telkens opnieuw zien te motiveren.”

Hoge niveau

Konings zegt ‘heel tevreden’ te zijn over de resultaten op zijn school. Percentages kan hij nu niet naar buiten brengen, omdat nog niet alle leerlingen hun examen hebben afgerond. “Maar wat we al wel weten is dat ondanks de lastige omstandigheden, de scores op hetzelfde hoge niveau zijn als eerdere jaren.”

Compliment

De scholen hebben het gewoon heel goed gedaan, vindt hij. “We hebben voortdurend overleg met onze collega’s op andere scholen over hoe we omgaan met de ruimte die we krijgen vanuit het rijk. Zo hebben we allebei, hoe ingrijpend het ook was, op 31 mei onze deuren geopend voor de leerlingen. Daarin waren we echt een uitzondering, veel scholen begonnen er niet aan.” Die openstelling trok een zware wissel op de medewerkers, erkent hij. “Voor collega’s blijft het een risicogebied, dit vraagt veel van ze. Tegelijk voelen ze zich heel verantwoordelijk.  Daarom een buitengewoon compliment aan hen hoe ze er mee om zijn gegaan.”

Gemotiveerd

Corona heeft volgens de schooldirecteur beslist ook positieve zaken opgeleverd. “Het heeft duidelijk gemaakt dat we als school ontzettend gemotiveerd zijn om leerlingen altijd goed onderwijs te bieden. En het blijkt dat we ons sneller kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden dan we denken. Maar de situatie heeft ook onderstreept dat onderwijs in de klas, face to face, onontbeerlijk is. We gaan het digitaal werken zeker verder onderzoeken en het zal in een aantal gevallen ook een  handig middel blijven. Maar het zal nooit de plaats innemen van het échte lesgeven.”

Alles is anders dit jaar, dus in plaats van een gala met rijen blinkende auto’s en andere opvallende voertuigen kregen de leerlingen een sjiek galadiner aangeboden. Ook de diploma-uitreiking is aangepast, maar niet minder feestelijk. Net als vorig jaar komt bij alle afdelingen een ‘drive through’ of ‘walk through’, waarin voor iedere leerling persoonlijk aandacht is.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten