Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: aangeleverd

Concert Nieuw Leven in Haaften bewijst: muziek maken is weer populair bij de jeugd

  •   131 keer gelezen

HAAFTEN • Muziekvereniging Nieuw Leven organiseerde zaterdag haar jaarlijkse winterconcert. Een aantal jeugdleden speelden voor het eerst mee in het hoofdorkest, dat muziek van Michael Jackson, ABBA en Eric Clapton speelde. Er was een gastoptreden van harmonie OZOD uit Tricht.

Het concert liet zien dat muziek maken weer populairder aan het worden is bij de jeugd. Het leerlingenorkest beet het spits af met een programma bestaande uit een aantal typische stukjes voor leerlingorkesten, maar ook met andere stukken, zoals een nummer van Kensington.

Het aantal leerlingen in Haaften groeit momenteel weer flink. Na dit concert zullen weer vijf nieuwe leerlingen instromen in het dit orkest. Voorzitter Martin van den Hout ziet verschillende redenen voor het groeien van het aantal leerlingen. "We hebben de laatste jaren stevig ingezet op het binden van de leerlingen aan de vereniging. Leerlingen hebben niet alleen les, ze spelen al vrij snel mee in een orkest en ze kunnen ook meedoen aan allerlei uitjes. Zo doen we in maart bijvoorbeeld mee aan de Jeugdmuziekdag Bommelerwaard en hebben we in april een uitje voor alleen onze jeugdleden." De leerlingen horen nu dus echt bij een club. 

Ook ouders hebben voldoende reden om leerlingen naar een muziekvereniging te laten gaan. Uit onderzoek blijkt dat musiceren de intelligentie verhoogt. "Ik weet niet of het toeval is," zegt Van den Hout, "maar onze leerlingen gaan op een gegeven moment allemaal een hogere opleiding volgen. Dat wil niet zeggen dat muziek maken elitair is. Het is iets voor alle lagen van de bevolking." In mei begint de vereniging weer met een aantal workshops voor mensen die kennis willen maken met het spelen van een instrument.

Het vinden en binden van jeugdleerlingen is lang een probleem geweest voor veel orkesten. Muziek maken had onterecht een nogal stoffig imago. Onterecht, omdat de meeste orkest al lang geen marsjes meer spelen, maar veel meer populaire muziek. In Haaften vraagt de vereniging ook regelmatig aan de jeugdleden welke nummers ze zelf willen spelen. Dat leidt tot verassende keuzes. Als volgende nummer om in te studeren, staat The Pink Panther gepland.

Afgelopen zaterdag speelden een aantal jeugdleden ook mee in het hoofdorkest van de vereniging, dat een heel programma speelde van muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Met nummers van Michael Jackson, Abba, Eric Clapton en vele anderen. 

Als gastorkest bij dit concert trad harmonie OZOD uit Tricht op. Dit orkest bestaat uit vijfendertig muzikanten, van jong tot oud. Dit orkest speelde veel stemmigere nummers, zoals muziek van Bach en The Sound of Music. Hier kon je duidelijk zien en horen dat de jongere leden met veel enthousiasme dit type nummers goed wisten uit te voeren.
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten