Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Waarnemend burgemeester van West Betuwe werd woensdag beëdigd door commissaris van de koning Corneilje.
• Waarnemend burgemeester van West Betuwe werd woensdag beëdigd door commissaris van de koning Corneilje. (Foto: Dick Aanen)

Harry Keereweer: West Betuwe is niet meteen een dominante speler in de regio

  •   262 keer gelezen

WEST BETUWE • Gemeente West Betuwe mag zich op basis van haar grootte niet meteen al te arrogant gaan opstellen, zegt burgemeester Harry Keereweer.

De kersverse waarnemend burgemeester Harry Keereweer van gemeente West Betuwe gaat niet vanaf de zijlijn toekijken, zo benadrukte hij maandagavond nog eens in zijn toespraak op de nieuwjaarsbijeenkomst. De term 'waarnemer' wekt volgens hem een beetje de indruk "alsof ik dan een beetje passief vanaf de zijlijn moet gaan toekijken. Maar ik wil toch echt met alle anderen van de lokale gemeenschap, uit de 26 kernen, de nieuwe gemeente West Betuwe gaan vormen."

Een beetje rustig opstarten zat er overigens voor Keereweer niet in. "Exact op het moment van de jaarwisseling, om 0:00 uur, ben ik in functie getreden. Twee uur later in de nieuwjaarsnacht kreeg ik van de politie een telefoontje dat de jaarwisseling in de nieuwe gemeente niet zo rustig was verlopen als ik had gehoopt." In Opijnen raakten verschillende huizen fiks beschadigd door een vuurwerkbom, elders moest de ME worden ingezet. "Deze dieptepunten zijn schandalig en onverantwoord."

Verder wilde Keereweer echter niet teveel terugkijken. "Het is mij bekend dat niet iedereen stond te juichen bij de fusie tussen de drie gemeenten. Ik roep iedereen op daar niet in te blijven hangen. Ik zal er zeker op toezien dat niet te pas en te onpas opmerkingen worden gemaakt in de zin van 'bij ons in Lingewaal deden ze het zo' of 'dat was in Geldermalsen al lang veel beter geregeld'. Volgens de waarnemer moeten inwoners nu West Betuws gaan denken. Dat kost tijd, beseft hij zich. Hij hoopt dat de politici in de komende bestuursperiode zich dan ook niet al teveel laten verleiden tot "scoringsdrift". Immers: "Helaas kan niet alles tegelijk." En: "Ik hoop dat onze gezonde nuchterheid dan nadrukkelijk op de rem zal trappen. Gezamenlijk moeten we daarin een goede balans vinden."

West Betuwe moet volgens de nieuwe burgemeester ook niet meteen denken dat ze meteen een grote stempel op de regio kan drukken. "Ik hoorde iemand de opmerking maken dat West Betuwe een belangrijke en dominante speler in de regio gaat worden. Als je dat al zou willen, dan ben je dat nog niet automatisch omdat je met ruim 50.000 inwoners de grootste bent geworden. Dat inwoneraantal zegt hierbij niet zo veel. (…) Het vormgeven van ons profiel in de regio is 'n uitdaging. Zelfbewust mag, arrogantie op basis van grootte leidt tot niets."

Hij sloot zijn toespraak af met de oproep dat inwoners vooral op "ontdekkingstocht" moesten gaan door hun nieuwe gemeente. "Door bijvoorbeeld de nieuwe stadswal in Heukelum te gaan bekijken. Of door een wandeling te maken langs verschillende kastelen in het oostelijk deel van de gemeente." Voor mensen die toch nog wat nostalgie koesteren naar hun oude gemeente, zijn de oude plaatsnaamborden beschikbaar. Meer informatie hierover is te vinden op de gemeentesite.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK