Afbeelding

Nieuwe tentoonstelling Zilvermuseum: ‘Designed by Nature’

Algemeen 289 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met de tentoonstelling Designed by Nature haalt het Zilvermuseum de natuur letterlijk in huis. In de thema's aarde, lucht en water wordt de zilveren natuur teruggeplaatst in zijn natuurlijke habitat. Te zien van 4 oktober 2018 tot en met 10 juni 2019.

Eeuwenlang is de natuur een bron geweest voor kunstenaars en ambachtslieden. Een bron van inspiratie, in vorm en materiaal. Zo ook voor goud- en zilversmeden. 

Museumdirecteur Marcel Marcel Teheux toelichtend: "De natuur in al zijn variaties, soms letterlijk, omhuld in goud en zilver. Als het ware bevroren in tijd en ruimte door edelmetaal. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug in de natuur zou zetten? Door mensen gemaakt, in een glimmend materiaal, onbeweegbaar? Welk schril contrast zou dat geven met de levendige en immer bewegende natuur?"

De tentoonstelling in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven laat zilveren topstukken zien met een verscheidenheid aan vormen en materialen uit en van de natuur. Zilver uit onder andere het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Verzamelingen en nog nooit eerder getoond bijzonder zilver uit privéverzamelingen. 

Teheux: "Er is een goede mix tussen 'oud zilver' en zilveren stukken die in de laatste decennia zijn gemaakt. Zo zijn er spannende combinaties gemaakt, zoals de Turboschelpbeker van Daniel Schilperoort (1607) en Nautilus van Tamara van Kekerix (2014). Een zilveren doos in de vorm van een zwaan, gemaakt door Huybert van de Berch (1639), wordt samen geplaatst met het object Bird van Evert Nijland (2014)."

De tentoonstelling is door het gehele museum te zien. Op onverwachte plekken komt de bezoeker de zilveren objecten en sieraden uit de natuur tegen. "Uiteraard wordt ook het zilver uit de eigen collectie in de vaste opstelling niet vergeten. In het kader van de tentoonstelling is er een speciaal activiteitenprogramma opgesteld met o.a. workshops, muziek, lezingen, rondleidingen en taxatiedagen. Ook is er een educatief programma voor het basis- en voortgezet onderwijs", aldus Teheux.

De tentoonstelling wordt aanstaande donderdag geopend door burgemeester Cazemier. 
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 15 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 17 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden