Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De situatie bij de Veerpoort.</p>

• De situatie bij de Veerpoort.

(Foto: Stephan Tellier)

VGBK tegen afsluiten Veerpoort: ‘collegebesluit is voorbarig’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • De VGBK ziet een afsluiting van de Veerpoort voor gemotoriseerd verkeer (vooralsnog) niet zitten. Het wil eerst de resultaten van een draagvlakonderzoek afwachten.


Het college van B&W van de gemeente Krimpenerwaard stelde onlangs de gemeenteraad voor om de Veerpoort in Schoonhoven volledig af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. 

Verbaasd
“Wij zijn verbaasd over de snelheid waarmee het college deze afweging heeft gemaakt’, stelt VGBK-fractievoorzitter Pascal van der Hek. “Waarom wordt er niet eerst met de gemeenteraad gesproken over de uitkomst van het draagvlakonderzoek, waar we in februari om hebben gevraagd. Er zou zes maanden worden uitgetrokken om met alle betrokkenen te praten. Na het zomerreces zou de gemeenteraad zich buigen over de uitkomst van die gesprekken.”

Volgens Van der Hek zijn de meningen over de afsluiting verdeeld in de Zilverstad. “Enkele fractieleden stonden onlangs twee middagen bij de Veerpoort om inwoners hierover te horen. Uit dat eigen onderzoek kunnen we in ieder geval zeggen dat men het niet eens is. Juist daarom is draagvlak erg belangrijk.” 

Winkels
Er zijn volgens Gemeente Belang Krimpenerwaard ook andere oplossingen denkbaar: “Zo is het gedeeltelijk afsluiten op bepaalde tijden nog onvoldoende onderzocht. De winkels moeten goed bereikbaar zijn. Volledig afsluiten overdag helpt daar zeker niet bij.”

Verzinkbare paal
De discussie over het al dan niet volledig afsluiten van de Veerpoort speelt al enkele tientallen jaren.

Eind 2020 gooide Pro Krimpenerwaard de knuppel opnieuw in het hoenderhok door te pleiten voor een verzinkbare paal in de Veerpoort. Fractievoorzitter Ad Struijs refereerde hiermee aan oude afspraken: “Er ligt een toezegging van het college van de voormalige gemeente Schoonhoven om de Veerpoort af te sluiten voor verkeer, nadat de twee parkeerterreinen aan de rand van Schoonhoven zouden worden opgeleverd. Dat is inmiddels gebeurd, maar van die voorzieningen wordt nu zelden gebruik gemaakt”

Afsluiten van de Veerpoort komt de verkeersveiligheid en de sfeer in het centrum ten goede, oordelen voorstanders. 

De winkeliers lieten onlangs weten tegen het plan te zijn. Zij vrezen hierdoor minder klandizie te krijgen.

Eenrichtingsverkeer
De monumentale Veerpoort biedt in de huidige situatie alleen toegang voor verkeer van Buiten de Veerpoort richting het centrum. Het betreft eenrichtingsverkeer.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten