Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Helena van Engelen van Stichting Kuychi met een aantal van haar Peruaanse leerlingen.
• Helena van Engelen van Stichting Kuychi met een aantal van haar Peruaanse leerlingen. (Foto: aangeleverd)

De Spullewaard schenkt 2500 euro aan Stichting Kuychi

  •   90 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Kringloopwinkel De Spullewaard heeft onlangs 2500 euro overhandigd aan Stichting Kuychi.

Deze stichting zamelt geld in voor een project in de Andes van Peru. De allerarmste kinderen wordt een toekomst geboden door scholing en medische zorg, terwijl ouders leren over hygiëne, geboorteplanning en ook medische zorg ontvangen.

Jaap Jongbloed heeft met zijn programma 'Het mooiste meisje van de klas' een bijzondere uitzending gewijd aan oprichtster Helena van Engelen.

Missie

De missie waarmee ze in 2001 naar Peru vertrok, is mensen hun waardigheid teruggeven, vertelt ze. "Je ziet het aan mensen, wanneer ze hun waardigheid verloren hebben. Bedelen, bijvoorbeeld, maakt dat je over jezelf denkt: ik ben niets waard, ik ben niemand, ik kan niks. Ik zie het meteen aan een kind dat hier voor het eerst binnenkomt. Het straalt een verdrietige boodschap uit: ik ben niets waard, ik ben een wegwerpartikel. Het is mijn missie om zo'n kind weer de schoonheid terug te geven, zodat het 't mooie weer kan zien in zichzelf en in de wereld om hem heen. Als oogjes weer gaan stralen, dan word je als gever opeens de ontvanger. Dat maakt dit werk zo vervullend."

Reizen naar het project

Ondertussen wordt het project in Peru meer en meer bekend in de regio en hebben ook een kleine twintig mensen uit de Bommelerwaard een bezoek gebracht aan het project.

Eén van hen is de Gamerse Ingrid Reinders, zij vertelt vol enthousiasme: "In de zomer van 2014 hebben wij als gezin het project in Peru bezocht als gevolg van het feit dat een goede vriendin van ons zich al jaren inzet voor dit project. Meteen werden we gegrepen door de veilige en liefdevolle omgeving in een gebied waar dit niet allemaal zo vanzelfsprekend is. Ook wij zijn toen begonnen om een deel van onze tijd en energie te doneren aan dit uitzonderlijke doel. Het is zelfs nu zo dat ik samen met andere vrijwilligers reizen naar het project organiseer. Het project ligt vlak bij het wereldberoemde Macu Picchu Inca complex. Omdat het een aantal hotelkamers heeft als onderdeel van de hotelschool opleiding is het een mooie uitvalbasis om dit deel van Peru te verkennen. En zo doneer je slapend", zegt zij al lachend.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK