• Bart de Leeuw (SSM) neemt de felicitaties in ontvangst van Bianca Laheij (CDA).
• Bart de Leeuw (SSM) neemt de felicitaties in ontvangst van Bianca Laheij (CDA). Foto: Janneke Boogaard
met filmpje

Maasdriel: SSM haalt CDA in

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 1.261 keer gelezen

MAASDRIEL • Samen Sterk Maasdriel is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Maasdriel. De partij won een zetel en streefde bovendien het machtige CDA voorbij, dat drie zetels kelderde.

Nieuwkomer D66 komt met een zetel in de raad. De VVD won een plekje terug en zal drie stoelen bezetten in de raadszaal. PvdA/GroenLinks behouden hun twee zetels.

Wie er in de gemeenteraad komen, wordt donderdag bekend. Dan zijn de resultaten per kandidaat bekend; de lijstvolgorde kan in de war gegooid worden door voorkeursstemmen. In een later stadium kunnen er overigens ook nog kandidaten in de raad komen als er raadsleden doorschuiven naar een wethouderspost.

AV Mediaproductions maakte een reportage tijdens de avond.

Heel blij
SSM-lijsttrekker Bart de Leeuw is opgetogen: "We hadden vooraf gezegd: met zes zetels zijn we tevreden, met even heel blij. Dus we zijn heel blij!" Dat zijn partij geschiedenis schrijft door het CDA in te halen, noemt hij 'gaaf'. "We gaan de onderhandelingen leiden. We hebben in elk geval genoeg goede wethouderskandidaten."

Coalitie voortzetten
De kans is groot dat SSM de coalitie samen met het CDA gaat voortzetten. Toch reageert CDA-lijsttrekker Bianca Laheij teleurgesteld; haar partij moet drie van de negen zetels inleveren. Enige terugval had het CDA wel ingecalculeerd. "Bij de vorige verkiezingen waren we fors gegroeid (van zeven naar negen zetels, red.). En we missen Gerard van den Anker en Maria Blaauwhof, die veel stemmen trokken", weet Laheij.

Uitnodiging
Ko Hooijmans, de teruggekeerde eerste man bij de VVD, gaat er niet vanuit dat de coalitiebesprekingen al een gelopen race zijn. "SSM is nu aan zet, we wachten op een uitnodiging", aldus Hooijmans. "SSM en VVD hebben samen ook een meerderheid, zeven plus drie is tien, is mijn eerste nuchtere constatering."

De liberaal is blij met de verkiezingsuitslag. "Van twee naar drie zetels is vijftig procent winst. Misschien hadden we op meer gehoopt, maar dit voelt zeker goed." 

Sterkere oppositie
Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) heeft dubbele gevoelens over de verkiezingsuitslag. "We hadden echt gedacht dat we een derde zetel konden bemachtigen door de krachten te bundelen. Dat is niet gelukt, misschien door de deelname van D66." Zijn positieve gevoel betreft de veranderde balans in de zetelverdeling. "Ik verwacht dat CDA en SSM elkaar snel zullen vinden. De oppositie is dan in elk geval wel sterker geworden." 

Betere balans
Tom van Engelen (D66) deelt het positieve gevoel van Van Drunen. "Deze uitslag geeft een betere balans dan de afgelopen vier jaar. Volgens mij is eigenlijk iedereen wel tevreden, er heerst nu al een constructieve sfeer."

Van Engelen geeft toe dat hij en zijn team de afgelopen weken op meer waren gaan hopen dan de ene zetel die ze nu in de wacht hebben gesleep. "We hebben zo hard gewerkt en kregen zoveel positieve reacties. Maar goed: we zitten in de raad. We gaan onze leercurve de komende vier jaar voortzetten. We zijn blij!" 

De SGP zal opnieuw niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad van Maasdriel.

Het liveblog tijdens de uitslagenavond is hier terug te lezen.

Afbeelding
• Kandidaat-raadsleden van de VVD hebben zich verzameld bij één van de statafels.
• Kandidaat-raadsleden van D66 volgen de uitslagen op een groot scherm.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 13 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden