Afbeelding

Peuteropvang op één lijn in Maasdriel

Algemeen 169 keer gelezen

MAASDRIEL • Zoals overal in Nederland wordt ook in Maasdriel de opvang van peuters hervormd.

De regels voor speelzalen gaan per 1 januari ook gelden voor de particuliere kinderopvang. Dat is een landelijk besluit. "Van oudsher waren peuterspeelzalen meer gericht op educatie, de eisen waren daar strenger", legt wethouder Anita Sørensen van de gemeente Maasdriel uit.

"De nieuwe wet betekent dus een kwaliteitsslag, al zijn kinderopvangorganisaties zich natuurlijk ook steeds meer gaan bezighouden met de ontwikkeling van kinderen."

Geen subsidie meer
Speelzalen zijn nu voor de meeste ouders goedkoper, omdat die gesubsidieerd worden door de gemeente. Dat mag vanaf 1 januari niet meer omdat de particuliere kinderopvang nu aan dezelfde regels moet gaan voldoen; subsidie voor de speelzalen zou dan ongeoorloofde staatssteun zijn.

Alleen voor kinderen met een taalachterstand verandert er niets. Zij krijgen net als nu een indicatie voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE) via het consultatiebureau.

Toeslag
Ouders kunnen voortaan voor alle vormen van peuteropvang een toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Komen ze daarvoor niet in aanmerking, wat vaak het geval is als één van de twee ouders geen betaald werk heeft, dan is er een tegemoetkoming mogelijk via de gemeente.

Stichtingen
De Stichting Peuterspeelzalen Maasdriel is druk bezig de financiële veranderingen door te rekenen. In Zaltbommel wordt de hervorming anders ingevuld: daar gaan de speelzalen over naar de particuliere kinderopvangorganisaties. Stichting Zaltbommelse Peuterspeelzalen denkt nog na over haar toekomstige rol in de relatie tussen basisscholen en kinderopvangorganisaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 13 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden