Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Burendag wordt al een aantal jaar gevierd met moskee- en kerkgangers.
• Burendag wordt al een aantal jaar gevierd met moskee- en kerkgangers. (Archieffoto: aangeleverd)

Vijftig jaar Marokkaanse migratie in Zaltbommel

  •   453 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op 14 mei 2019 was het een halve eeuw geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Ook in de Bommelerwaard wordt hierbij stilgestaan in de week van 23 tot 29 september.

De hele week is er een tentoonstelling in de Sint-Maarten. Maandag 23 september van 19:30-21:30 uur gaan Marokkaanse Bommelaars in gesprek met Henk Veltkamp. De documentaire 'Manys, Waar kom je vandaan' wordt getoond.

Vrouwen
Dinsdag 24 september van 9:00-11:30 uur staan de verhalen van vrouwen centraal in brede school De Waluwe. Met informatie over de Mudawwanah door Latifa Lazaar. Woensdag 25 september om 13:00 uur treffen vrouwen vanaf vijftig jaar elkaar met verhalen en oude bekenden in de huiskamer van Stichting Kompas.

Interreligieuze viering
Woensdagavond om 20:15 uur is er een interreligieuze viering in de moskee Ennasser aan de Vergtweg, in samenwerking met de protestantse en katholieke kerk. Donderdag 26 september van 20:00-22:00 uur geeft Sietse de Boer een lezing over de gevolgen van de arbeidsmigratie vanuit de Rif naar Nederland en België, die vanaf het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw op gang kwam en de actuele situatie nu. Ton van Balken zal de avond openen.

Reünie
Vrijdag 27 september om 15:00 uur is er een reünie: ontmoeting, gesprekken en herinneringen van Bommelaars – buren en andere betrokkenen bij nieuwe Nederlanders uit Marokko zijn van harte welkom.

Tijdens Burendag op zondag 29 september wordt de week afgesloten, van 12:00 tot 15:00 uur in de Sint-Martinuskerk in de Oliestraat.

Oproep aan Bommelaars
De organisatie van de week zoekt nog informatie in het kader van deze 'Gedeelde geschiedenis'. Vanaf de jaren zestig zijn veel Bommelaars betrokken geweest bij deze geschiedenis en de nieuwe inwoners sinds die tijd. Als buren, collega's, werkgevers, docenten, vrijwilligers en docenten Nederlands, andere betrokkenen, organisaties, welzijn, gemeente en media. Verhalen, herinneringen, artikelen, ervaringen, foto's of andere inbreng worden gewaardeerd. 

Info: Stichting Kompas: kompasbommelerwaard@upcmail.nl of 06-44614237 of bij Al Amal: alamal-zaltbommel@hotmail.com.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }