Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Move (Paul Brekelmans) en het oranjecomité (Leo van Doremaele) bundelen de krachten.
• Move (Paul Brekelmans) en het oranjecomité (Leo van Doremaele) bundelen de krachten. (Foto: Janneke Boogaard)

Nieuw in Kerkdriel: obstacle run op Koningsdag

  •   587 keer gelezen

KERKDRIEL • Het Oranjecomité, jongerenorganisatie Move en horecaondernemers op het Mgr. Zwijsenplein hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een nieuw evenement op Koningsdag: de obstacle run. Spektakel verzekerd.

De run komt in plaats van de hardloopwedstrijd die voorheen op Koningsdag werd gehouden. De naam blijft hetzelfde: De Acht van Driel. "We zagen dat de animo voor het hardlopen terugliep, zowel bij deelnemers als bij het publiek", zegt Leo van Doremaele van het Kerkdrielse Oranjecomité. Bij Move was ongeveer hetzelfde aan de hand met de race die jarenlang van Alem naar Kerkdriel werd gehouden. Ooit was die tocht met gekke voertuigen de reden om Move op te richten, maar de laatste jaren waren er steeds minder deelnemers. 

Er was dus vernieuwing nodig, want het Oranjecomité, Move en de uitbaters van de horeca willen allemaal een gezellig druk plein op Koningsdag. "Van alle drie de kanten kwam het idee voor een obstacle run. Dat moet dus wel een succes worden!" denkt Leo. Hij is trots op zijn dorp: "Dat is de kracht van Kerkdriel: als er iets gedaan moet worden, doen we dat samen. Iedereen reageert enthousiast, bijvoorbeeld als we aan mensen vragen of de route over hun grond mag lopen."

Na de eerste plannenmakerij in december begint het evenement nu steeds concreter te worden. Paul Brekelmans van Move vertelt enthousiast: "De start is om 14:00 uur op het plein. Via de Teisterbandstraat en Lage Hof gaat de route de dijk op en de uiterwaarden in, richting de Zandmeren. Via de Steigerboom wordt het rondje afgemaakt. Best een lang parcours, dus uitdagend genoeg, zeker met de obstakels onderweg." Leo somt op: "De deelnemers gaan onder andere autobanden sjouwen, over hekken klimmen en ze komen onderweg zeker zand, modder en water tegen." Paul: "Spektakel verzekerd, zowel voor deelnemers als voor het publiek." Door de sportievelingen in kleine groepjes te laten starten, lopen ze elkaar niet in de weg bij de hindernissen en is er ook de hele tijd iets te zien voor de mensen langs de route en bij de finish.

Het wordt afzien, maar deelnemers kunnen rekenen op een goede verzorging. Er komt omkleedgelegenheid, er zijn douches en er wordt een serieuze warming-up aangeboden. "We willen de eerste editie gelijk goed neerzetten, zodat mensen volgend jaar weer meedoen en hopelijk weer anderen meebrengen", zegt Leo. "En doordat ze na afloop kunnen douchen, gaan ze niet naar huis maar blijven ze daarna lekker op het plein hangen", zo hoopt hij net als zijn mede-organisatoren.

Voor de jonge bezoekers is er net als andere jaren van alles te doen op het plein. Zij kunnen zich daar uitleven op soortgelijke obstakels als de groten. Ook de kleedjesmarkt en de kermis met spelen en attracties staat weer op het programma. Als het weer dan ook nog een beetje meewerkt, blijft het vast de hele dag zo druk als 's ochtends bij de aubade en de optocht met versierde fietsen.

Paul: "Als de kinderen het naar hun zin hebben, blijven die ook als ze wat ouder worden graag in het dorp. Dat is het doel van Move. Kerkdriel is gezellig, maar dan moet er natuurlijk wel wat georganiseerd worden, anders trekken de jongeren weg naar grote festivals. We gaan er een feest van maken!"

Inschrijven voor de obstacle run kan online: www.oranjecomitekerkdriel.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }