Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Elias met een foto van Estella uit Burundi.
• Elias met een foto van Estella uit Burundi. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Elias trotseert de kou voor sponsorkind

  •   629 keer gelezen

SCHELLUINEN • De negenjarige Elias Leppink loopt al sinds de zomer van 2018 in een kniebroek of korte broek rond. Als hij dat volhoudt tot aan zijn tiende verjaardag, heeft hij minimaal 700 euro verdiend voor een goed doel.

Op dinsdag 23 april wordt Elias tien, dan zit zijn uitdaging erop. Ondanks de snijdende oostenwind buiten, zit Elias er op de dag van het interview vrolijk bij, in kniebroek. Hij haalt een foto tevoorschijn van de tienjarige Estella uit Burundi. Het gezin Leppink sponsort dit meisje via Red een Kind. "Omdat ik vorige zomer al best lang in korte broek liep, bedacht ik dat ik het ook voor geld kon gaan doen, voor Estella", vertelt Elias. "Mijn ouders vonden het goed. Aan het begin was het wel moeilijk, toen kreeg ik telkens kippenvel. Later wende ik er meer aan."

Sneeuwballengevecht
Mensen in zijn omgeving reageren bewonderend. "Vrienden vinden het knap." Vriendje Noah, bij het interview aanwezig, vertelt: "Op het schoolplein zag je kinderen naar Elias kijken. Ik vind het knap dat hij met bijna nul graden nog op het schoolplein rondliep in korte broek, terwijl iedereen warme kleren aanhad." Elias: "Toen er sneeuw lag, heb ik meegedaan met een sneeuwballengevecht. Sommigen gooiden expres sneeuwballen tegen mijn benen." Hij haalt zijn schouders op. "Dat moet je er voor over hebben."

Kerstsokken
Op straat spreken voorbijgangers Elias soms aan. "Ook mensen die mij niet kennen vinden het knap. Op de kerstmarkt in Breda vroeg een vrouw waarom ik in korte broek liep. Een verkoper op de markt gaf me warme chocolademelk en die mevrouw kwam even later naar me toe met lange kerstsokken. Ik vond het niet eerlijk om ze aan te doen en helemaal op te hijsen. Het is vaker gebeurd dat mensen me aanspraken. Soms gaven ze me geld."

Op de fiets
Zijn ouders hebben er voor Elias een echte uitdaging van gemaakt. Vader Gerrit: "Je gaat denken: het is vandaag wel heel koud, ga ik mijn gedrag erop aanpassen? Of gaan we gewoon op de fiets naar Gorcum? Dat hebben we toch maar gedaan." Elias: "Met hardlopen deed papa ook een korte broek aan." Gerrit: "Ja, ik vond niet dat ik toen in een lange trainingsbroek kon gaan lopen. Ik vind het heel stoer dat Elias dit in zijn eentje doet, zonder enige sociale druk. Hij heeft het zelf bedacht."

Doneren
Wat Red een Kind precies met de gift zal gaan doen, is nog niet bekend. Het sponsorprogramma heeft verschillende doelen: verbetering van en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg bijvoorbeeld. En ouders leren betere landbouwvaardigheden, waardoor hun inkomen groeit. Elias maakt het niet uit wat de organisatie precies met het geld zal doen, als Estella er maar beter van wordt. Gerrit: "We gaan het geld persoonlijk overhandigen." Wie Elias en Estella wil helpen, vindt meer informatie op: http://www.geef.nl/nl/actie/ik-loop-in-een-korte-broek-tot-mijn-verjaardag-23-april/donateurs.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK