Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Enkele dames van de breiclub.
• Enkele dames van de breiclub. (Foto: Janny den Besten)

Breicafé in de bibliotheek: meer dan handwerken alleen

  •   295 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Elke woensdagmorgen in de even weken is er breicafé in de bibliotheek van Nieuw-Lekkerland. Enthousiaste dames delen hun liefde voor handwerken en geven aandacht aan elkaar.

"Oma, bent u thuis? Moest u niet naar het café?", was de vraag van een achterkleinkind van een van de dames die regelmatig het breicafé bezoekt. "Eerst moest ik over een drempel, maar vanaf de eerste keer voelde ik me er echt prettig. We handwerken in een heel leuke sfeer. Er ontstaat verbinding met elkaar. Dat kan je niet maken, dat gebeurt gewoon."

Ontmoetingsplek
Van 09.30 tot 12.00 uur is er breicafé in de bibliotheek van Nieuw-Lekkerland. Oorspronkelijk vond dit plaats in d' Ouwe School onder de paraplu van Huis de Waard. Twee jaar geleden vroeg de bibliotheek of ze deze activiteit naar hun locatie wilden verhuizen. Bibliothecaris Winnifred Bouwman: "De bibliotheek is immers een ontmoetingsplek bij uitstek, met plaats genoeg aan de leestafel." Een groep van veertien mensen is aan het handwerken. De leeftijd varieert van 43 tot 82 jaar. Er wordt zeker niet alleen gebreid. Sommigen borduren, anderen haken, weer anderen zijn bezig met patchwork of quilten.

Nieuwe ideeën
De dames nemen hun eigen werk mee van huis. Vaak krijgen ze adviezen of worden geïnspireerd door elkaar. Een 79-jarige vrouw vertelt: "Sommigen verbluffen ons door kilometers te haken, anderen maken ingewikkelde patronen. Als mijn brei- en quiltwerk af zijn, wil ik gaan breien met looms, een soort breiramen. Dat lijkt een beetje op het ouderwetse punniken. Ik vond er vier voor 1,50 euro bij de kringloopwinkel en had er meteen zin in. Je doet hier nieuwe ideeën op als je met elkaar zit te kletsen. Natuurlijk gaat alles niet meer zo soepel nu ik ouder ben. Regelmatig gebruik ik een loep. En soms mis ik een breinaald, omdat ik niet meer voel dat ik hem in mijn hand heb, maar dat is allemaal te overzien. Ik ga gewoon door met mooie dingen maken!"

Meeleven
Anneke Bakker, Wilma Delen en Anneke Gaal zijn de gastvrouwen die 'de motor gaande houden'. Iedereen is van harte welkom. Ook enkele dames statushouders hebben hier leren breien. Er wordt koffie en thee gedronken uit meegenomen bekers, zodat er geen plastic afval ontstaat. Pluspunt is dat de bibliotheek open is tijdens het handwerken, zodat het regelmatig voorkomt dat bezoekers zich bij het breicafé aansluiten. Behalve gezellig over koetjes en kalfjes te kletsen, wordt er ook lief en leed gedeeld. Bij ziekte of anderszins worden kaarten en briefjes geschreven om elkaar te bemoedigen. "We zijn geen anoniem café, we zórgen voor iemand die ziek is."

Janny den Besten

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK