Afbeelding

Met popcorn naar De Zwerver

Sport 215 keer gelezen

KINDERDIJK • Voetbalvereniging De Zwerver is bijzonder om diverse redenen. Fans werken momenteel aan een film over de club.

De velden van voetbalvereniging De Zwerver liggen ingeklemd tussen een kleine woonwijk met oude straatjes, de rivier de Lek, scheepswerf IHC en het werelderfgoed Kinderdijk. Maar volgens Pleun de Paauw en bestuurslid Pieter van Drongelen zijn er veel meer dingen die hun club speciaal maken.

"Saamhorigheid en familiegevoel, dat maakt de club speciaal", zegt Pleun. Hij voetbalt sinds zijn veertiende bij De Zwerver en was lange tijd kantinebeheerder. "We hebben een eigen accommodatie en tot voor kort bedropen we onszelf, daar waren we trots op." Pieter: "Dat was de eer van de club: wij kunnen dit zelf wel. De Zwerver is een club met heel veel historie. We bestaan al sinds 1933."

Clubliefde
Jort van Meerkerk en Patrick Visser van Visser Media & Design zijn fans van De Zwerver. Patrick voetbalt er zelf, Jort deed dat tot voor kort. Ze wilden graag iets doen voor hun club. Patrick: "De reden: clubliefde. Het zou leuk zijn als er wat spin-off voor ons bedrijf op volgt, maar dat is niet onze motivatie. Het is bijzonder wat we hier hebben. Dit vastleggen is voor ons ook genieten. Het is leuk om mensen blij te maken met iets wat wij toevallig kunnen. We willen het verhaal van De Zwerver vertellen aan nieuwe leden, sponsoren en omwonenden."

De Zwerver telt ongeveer vijfhonderd leden en heeft een flink leger vrijwilligers. Die vrijwilligers gaan een grote rol spelen in de film. Patrick: "We kunnen hen een mooi podium geven. Op 18 augustus gaan we bijvoorbeeld lijnentrekker Bram Roodnat interviewen. Naast de vrijwilligers gaan we filmen tijdens een wedstrijd en een training, en in het dorp, bijvoorbeeld bij Bakker Stam waar de club altijd broodjes haalt, bij sponsor IHC, bij de dijkhuisjes rondom het terrein en bij de molens."

Met een glimlach: "Misschien ligt er komende winter wel een keer sneeuw, dan komen we meteen hierheen met de camera. Dat is mooi: de velden onder de sneeuw."

Op de huid
Er komt een langere versie voor de club en een kortere voor gebruik op internet. Wanneer het werk klaar is, kunnen Jort en Patrick nog niet zeggen. Patrick: "De film moet gewoon goed worden, we pinnen onszelf niet vast op een datum, zodat we de tijd kunnen nemen die nodig is. We werken in een docu-stijl: we filmen mensen terwijl ze bezig zijn en laten hen later zelf vertellen. De stemmen nemen we op als voice over bij de beelden. De mensen om wie het gaat zijn echte karakters, unieke persoonlijkheden. Filmen op de huid past daarbij."

Aandacht voor de historie zal er ook zijn. Pleun kan daarover veel vertellen. "De oprichters van De Zwerver zijn in 1933 naar IHC gestapt om te vragen of ze een stuk land van het bedrijf mochten gebruiken. Ze mochten een veld maken van een terrein met een dijkje eromheen. Dat dijkje hebben ze een beetje afgegraven, het publiek kon daar staan. Het publiek stond dus altijd hoger dan de spelers, daarom noemden ze het veld 'de put'. Er groeide trouwens geen gras, er lag alleen zand. Soms gooiden ze er wat turfmolm op om het een beetje droog te houden."

Op niveau
Aan zijn jonge jaren bij de club bewaart Pleun mooie herinneringen. Met weemoed: "Als ik tegen IJsselmeervogels speelde, stonden er twee en een half duizend mensen langs de kant. Dat is bijzonder voor zo'n klein clubje. We speelden op niveau, omliggende clubs speelden op een lager niveau. Nog steeds komen mensen uit omliggende dorpen hier spelen. Dat komt door het gevoel dat ze hier krijgen. Het is gezellig, ook als je nieuw binnenkomt praten mensen met je." Jort: "De betrokkenheid is groot. Als ik in Zeeland speelde, waren er meer supporters van ons dan van de thuisclub. Ze zaten vier uur in de auto om erbij te zijn."

Patrick: "Als de film klaar is, nodigen we onder andere sponsoren, leden, oud-leden omwonenden en mensen uit de politiek uit voor een première in de kantine." Pieter: "Het is promotie voor je cluppie. Mogelijk gaan we de film op dvd verkopen. Ik weet wat Patrick kan, hij heeft schitterende films gemaakt. Ik denk dat we de eerste voetbalclub in de wijde omtrek zijn met een eigen film." Patrick: "Voor zover wij weten is er geen amateurclub met een professionele film over het karakter van hun vereniging."

Anne Marie Hoekstra

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 13 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden