Afbeelding

Waterschap Rivierenland begint met aanpak boezemkades in regio

Algemeen 44 keer gelezen

REGIO • Waterschap Rivierenland pakt dit jaar de boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden aan. Acht kilometer van de kades heeft op korte termijn versterking nodig.

Onderzoek in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden laat volgens het waterschap zien dat van de 237 kilometer boezemkade 107 kilometer aan de veiligheidsnormen voor regionale waterkeringen voldoet; 95 kilometer voldoet niet en voor 35 kilometer is nader onderzoek nodig. 

Waterschap Rivierenland stelt nu een verbeterprogramma op. Vooruitlopend hierop start het waterschap de voorbereiding van circa achtt kilometer boezemkade waar versterking op korte termijn vereist is.

Waterveiligheid

Regionale waterkeringen zoals de boezemkades hebben in het rivierengebied een belangrijke rol in het bieden van waterveiligheid. Het waterschap zorgt ervoor dat de boezemkades aan de veiligheidsnorm voldoen. Deze veiligheidsnormen zijn door de provincies vastgesteld. Voortaan worden niet alleen de dijken langs de grote rivieren periodiek gekeurd, maar ook de regionale waterkeringen, zoals de boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Bij de toetsing van deze boezemkades is gekeken of ze hoog en stevig genoeg zijn. Ten behoeve hiervan is veel grondonderzoek gedaan, zodat de kwaliteit van de ondergrond meegenomen kon worden in de beoordeling. Daaruit blijkt dat een aanzienlijk deel (95 kilometer) niet voldoet of dat nader onderzoek nodig is (35 kilometer).

Verbeterprogramma

Het waterschap stelt nog in 2013 een verbeterprogramma op. Daarin wordt niet alleen gekeken naar versterking van kades, maar ook naar maatregelen in het watersysteem die bijdragen aan veiligere kades, bijvoorbeeld extra waterberging. Hierdoor hoeven niet alle afgekeurde kades daadwerkelijk versterkt te worden. Dit verbeterprogramma komt mede tot stand in overleg met belanghebbenden in de regio.

Voorts streeft het waterschap ernaar om werk met werk te combineren. Wanneer bijvoorbeeld het wegdek op een afgekeurde boezemkade vervangen moet worden, kijkt het waterschap nadrukkelijk of dit te combineren valt met de versterking van die kade.

Het verbeterprogramma moet in 2030 zijn uitgevoerd, zodat alle boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voldoen aan de veiligheidsnormen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 15 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden