Afbeelding

Gemeente Molenwaard officieel nieuwe eigenaar molens Kinderdijk

Algemeen 51 keer gelezen

KINDERDIJK - Waterschap Rivierenland heeft maandag in Kinderdijk na 275 jaar officieel de negentien molens overgedragen aan de gemeente Molenwaard voor het symbolische bedrag van 1 euro.

De gemeente maakte tevens van dat moment gebruik om een overeenkomst te ondertekenen met de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) om het beheer en onderhoud over te dragen.

Heemraad Arend Fernhout van het waterschap droeg maandag de negentien molens over aan de gemeente Molenwaard. In zijn speech gaf hij aan: "De gemeente Molenwaard is de aangewezen partij om de molens over te nemen, gezien het historische en toeristische karakter. Met deze overdracht zijn we verzekerd van de instandhouding van de molens in Kinderdijk en dat is een prima zaak."

Geschiedenis 

De wereldberoemde molens van Kinderdijk zorgden er al sinds de 18e eeuw voor dat het overtollige water van de Alblasserwaard in de rivier de Lek terechtkwam via de Elshoutsluizen. Vervolgens voerde de rivier het water af naar zee. Al sinds lange tijd hebben ze geen waterstaatkundige functie meer. Lang geleden is dat op dezelfde plek al overgenomen door achtereenvolgens stoom-, diesel- en elektrische gemalen.

Eigenaar

De gemeente Molenwaard is nu officieel eigenaar geworden van de molens. Samen met de SWEK wil het gemeentebestuur Kinderdijk beter op de kaart zetten. Het dagelijks beheer en onderhoud van de molens is aan de SWEK overgedragen om te bevorderen dat dit op de meest efficiënte wijze kan plaatsvinden.

Wethouder Fatih Özdere: "De molens in Kinderdijk zijn belangrijk voor onze gemeente en de regio. De Kinderdijkers beschouwen de molens al eeuwen als ‘hun' molens. Met de ondertekening van de overdracht wordt dit vandaag ook officieel bekrachtigd. We willen de toeristische potentie van het gebied beter benutten en het erfgoed behouden voor de toekomst. Wij zullen de activiteiten van de SWEK op dat gebied dan ook steunen waar dat mogelijk is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 13 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden