Afbeelding

Giessenlanden: eigen vermogen ten goede aan inwoners

Algemeen 28 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Het eigen vermogen van Giessenlanden moet in het voorzieningenniveau worden gestoken. Daarover is de lokale politiek het eens.

Nu een herindeling steeds waarschijnlijker wordt, is de Dorpsraad Hoornaar er veel aan gelegen het Giessenlandse vermogen van tientallen miljoen euro’s ‘veilig te stellen’. Dat kan, leerde onderzoek door een accountantskantoor. Bij voorbeeld door het onder te brengen in een stichting. Dat biedt ook de gemeente voordeel, beredeneerde Dorpsraad-woordvoerder Arie de Leeuw. “Er is dan geen verplichting tot schatkistbankieren. Het rentevoordeel kan enkele tonnen bedragen.”

Dorpsraad Hoornaar presenteerde het plan donderdagavond vlak voor de begrotingsvergadering. De Leeuw had er goede hoop op dat het omarmd zou worden. “Partijen die ‘nee’ zeggen, hebben tussen januari en maart veel uit te leggen aan de kiezers.”

Motie

De Leeuw werd niet teleurgesteld. De coalitiepartijen CDA, VVD en SGP dienden een motie in, die werd ondersteund door de oppositie en werd overgenomen door het college. Inzet: het eigen vermogen ten goede laten komen aan de inwoners van Giessenlanden in de vorm van voorzieningen die de leefbaarheid in de dorpen duurzaam verbeteren.

Hoe dit op de best mogelijke manier kan worden veilig gesteld, gaat nu worden onderzocht. Hiervoor zal een gerenommeerd kantoor worden ingeschakeld, dat een advies zal uitbrengen waarin ook een risicoparagraaf zal worden opgenomen.

Gebrek aan empathie

De gemeenteraad nam de begroting voor 2014 unaniem aan en evalueerde ook het collegeprogramma 2010-2014. De PvdA verweet het college een gebrek aan empathie bij Giessenlanden en haar inwoners. “Zwembaden, voetbalclubs en bibliotheken, de iconen van het vrijwilligerswerk, de ziel van de Giessenlandse bevolking dacht u met een pennenstreek te kunnen amputeren. U handelde als een technocratische outsider die zijn begroting op orde moest brengen. Bittere woorden, maar onze werkelijkheid”, sprak Ruud van Rijn.

“Laat de echte evaluatie maar plaatsvinden op 19 maart (gemeenteraadsverkiezingen, RdB). Wij zien het met vertrouwen tegemoet.”

Gouden bergen

Het CDA besefte waar de schoen wrong. “Bij de verkiezingen van 2010 zijn gouden bergen beloofd, maar bij de start van de coalitie kwam er een structureel tekort van 5 miljoen euro per jaar aan het licht. Dat is de geloofwaardigheid van de lokale politiek in Giessenlanden bepaald niet ten goede gekomen”, besefte Hendrik van Vuren, en met hem ook de andere coalitiepartijen.

“De les die we daaruit moeten trekken is dat we als politiek de samenleving geen dingen moeten beloven die we niet kunnen waarmaken.”

Weidewaard

En passant liet het CDA weten voorstander te zijn van twee nieuwe gemeenten in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Met Weidewaard als sterke plattelandsgemeente; een samenvoeging van Giessenlanden, Molenwaard en Zederik.

Wethouder Harmen Akkerman distantieerde zich van de maatlat van vier jaar geleden. “Dat is een onmogelijk vergelijking. We hebben het beeld drastisch moeten bijstellen.” 

De grootste pluim kwam van de liberalen. VVD’er Bert Snoek: “Wij hebben geconstateerd dat zelden een college is aangetreden dat in dergelijk moeilijke tijden zo voortvarend haar taak heeft opgepakt.

Rick den Besten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 14 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden