Studente toont historie Meerkerkse watertoren

  •   1326 keer gelezen
• Rob en Chermaine zijn geboeid door de toren.
• Rob en Chermaine zijn geboeid door de toren. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

MEERKERK • Chermaine Vermeulen, studente aan de kunstacademie in Breda, werkt aan een expositie over de historie van de watertoren in Meerkerk.

Chermaine groeide op 'in de schaduw van de toren', enkele straten ervandaan. Toen docenten haar een thematische opdracht gaven, hoefde ze niet lang na te denken: de watertoren zou centraal staan.

Cultureel erfgoed
"Ik wil wat doen voor mijn eigen woongemeenschap", vertelt ze. "Ik woon hier al mijn hele leven en ik vind de toren interessant. Je ziet hem al van kilometers ver. Om informatie te verzamelen heb ik contact opgenomen met de eigenaar, it-bedrijf VPO uit Raamsdonksveer. En met Oasen, de gemeente en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Adrie Bikker, een van de oudste leden van de Stichting Vrienden van Historisch Meerkerk, helpt me ook aan informatie."

Te koop
De toren, gebouwd in 1935, kent een bewogen geschiedenis. Nadat het bouwwerk zijn functie had verloren, zette drinkwaterbedrijf Oasen er een makelaarsbord naast. In 2010 kocht een particulier uit Meerkerk de toren, maar hij kreeg zijn plannen niet rond. Het markante object stond lang te koop. In april van dit jaar kocht it-bedrijf VPO uit Raamsdonksveer de toren.

Verhaal van toren
Rob Mureau van VPO: "We willen straks het verhaal van de toren presenteren, liefst van bouw tot nu. Ik was uit enthousiasme al begonnen met onderzoek en toen kwam Chermaine met haar vraag. Ik dacht: dit is precies wat wij ook willen doen." Een datum voor de expositie is er nog niet. Chermaine: "Waarschijnlijk wordt het januari."

Datacentrum
Wat gaat VPO met de toren doen? Rob: "We vinden het leuk om dingen net anders te doen dan andere bedrijven, het is cool als je een watertoren kunt her-bestemmen. We maken er een datacentrum van; er komen servers en glasvezel in." Enthousiast: "Wie had dat tachtig jaar geleden gedacht?"

Industrieel pand
VPO was al langer op zoek naar een gebouw voor het onderbrengen van servers. "Het is tof als je een industrieel pand met historie een high-techfunctie kunt geven. We hebben koelgebouwen van een oude energiecentrale bekeken en oude graansilo's. Die bleken ongeschikt. We kwamen per toeval bij deze watertoren uit. Hij is helemaal van beton, wat wil je nog meer?"

Papierwerk
Voordat de servers naar binnen gesjouwd kunnen worden, moeten VPO en de gemeente nog wat papierwerk verzetten. "Er is een bestemmingsplanwijziging nodig", aldus Rob. "De gemeente is positief en wil meedenken, maar we moeten nog een heel traject door. We hebben onze ideeën op papier gezet, we wachten nog op de officiële terugkoppeling van de gemeente."

Vergaderen op hoogte
"We zijn heel enthousiast en willen snel starten. Op 35 meter hoogte willen we een presentatieruimte maken. Dat is natuurlijk wel heel cool. We overwegen twee verdiepingen in te richten als kantoor voor een klein aantal mensen, met rondom vergaderruimte. Voor een ruimte waarin mensen verblijven, schrijft het bouwbesluit voor hoeveel licht er binnen moet komen. We maken daarom strookjes naast de ramen, in dezelfde stijl. De monumentencommissie moet nog naar dat plan kijken."

Gasmasker
Struinend door de toren vond Rob voorwerpen uit de tijd van de koude oorlog: een gasmasker, een veldbed, een gasfilterbus en een bomb power indicator. "Dat laatste is een instrument om de overdruk te meten bij een nucleaire explosie. Ik vond ook een grond zero indicator, die werd gebruikt om de locatie van een nucleaire explosie te detecteren." Chermaine gaat deze voorwerpen gebruiken voor haar expositie.

Zoektocht
Chermaine hoopt dat ze de komende weken op het spoor zal komen van meer verhalen, voorwerpen of foto's van de toren. Wie kan helpen, kan haar bellen of mailen (0183-352787 en cm.vermeulen1@student.avans.nl). "Ik loop een beetje vast in mijn zoektocht. Er is weinig informatie. Op basis van de voorwerpen die Rob heeft gevonden wil ik een verhaal vertellen. Ik denk dat ik met een beamer een projectie ga maken over de mobilisatie, in de watertoren. De watertoren werd tijdens de mobilisatie voor WO II gebruikt als wachtpost."

http://watertorenmeerkerk.nl

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }