Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Plan voor 10 megagrote windmolens bij Herwijnen

Algemeen 2.044 keer gelezen

HERWIJNEN • Edelweiss Renewables Advisors B.V. heeft bij de gemeente West Betuwe een projectinitiatief ingediend voor het realiseren van zeven tot tien grote windturbines tussen de A15 en de Meikampgraaf/Mert bij Herwijnen. Het gaat om windmolens met een tiphoogte van maar liefst 250 tot 260 meter.

Tien windmolens zouden een vermogen leveren van 60-70 MegaWatt (MW). De jaarlijkse opbrengst komt bij een gemiddelde windsnelheid van 7,5 m/s uit op 192.000-224.000 MWh. “Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van 55.600-64.900 huishoudens”, zegt de ontwikkelaar.

Het initiatief loopt sinds 2020. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met diverse grondeigenaren. Ook zouden met diverse eigenaren al contracten zijn afgesloten. Er worden nog gesprekken gevoerd met andere grondeigenaren, zodat het project mogelijk nog uitgebreid zou kunnen worden.

“Bij de bepaling van de beoogde lijnopstelling van het windpark is nadrukkelijk rekening gehouden met alle beperkingen, ten aanzien van slagschaduw, geluidshinder, het natuur- en landschapsbeleid zoals vastgelegd in Het Gelders Natuurnetwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO), alsook de aanwezigheid van weidevogels en gasleidingen.”

Volgens Edelweiss Renewables Advisors B.V. is er ook contact gezocht met Liander. “Wij begrijpen, dat met de investeringsplannen van Liander er in de komende jaren in principe voldoende aansluitingsmogelijkheden zouden moeten zijn in de nabijheid van het beoogde windpark.”

Het is zeer twijfelachtig of er politiek draagvlak zal zijn voor dit megalomane plan. Het coalitieakkoord is klip en klaar: “We plaatsen geen grote windturbines meer en kijken naar alternatieven zoals waterkracht.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden