Paul Salomé begint de dag met het lezen van de post die hij krijgt toegestuurd.
Paul Salomé begint de dag met het lezen van de post die hij krijgt toegestuurd. Foto: Cees Hoogteyling

Huisarts neemt afscheid: ‘Ik zal de gesprekken gaan missen’

Algemeen 3.397 keer gelezen

GELDERMALSEN • Paul Salomé gaat na bijna 34 jaar stoppen met zijn huisartsenpraktijk in Geldermalsen. Op zaterdag 23 april zal hij afscheid nemen van zijn patiënten. 

Nadat Paul in 1987 is afgestudeerd als arts, neemt hij de huisartsenpraktijk van zijn vader over, die al vanaf 1961 een praktijk heeft. In 2018 gaat hij een maatschap aan met Anke Steerneman. Samen hebben ze de praktijk van 4500 ingeschrevenen gerund. De praktijk was gedurende 45 jaar gevestigd aan de Ds. R.Lomanlaan. Omdat ze daar uit hun jasje waren gegroeid, verhuisden ze naar een ander pand in het centrum van Geldermalsen. Ons Huis, het voormalige zalencentrum aan de Herman Kuijkstraat, werd verbouwd om dienst te doen als medisch centrum. Naast de ruimte die Paul en Anke daar huurden, zijn er in het pand een kinderpsycholoog, logopedist en fysiotherapeut gevestigd.

Aandachtig luisteren
Over de verhuizing zegt Paul: “Voor ons is de nieuwe huisvesting in het centrum van het dorp een bewuste keus geweest. We wilden eigenlijk helemaal niet verhuizen, maar we moesten wel. Onze praktijk had een huiselijke sfeer. Voor ons gevoel stelde dat de mensen gerust en ze voelden zich op hun gemak. Ik heb na mijn studie als huisarts verder gestudeerd en me vooral verdiept in de mens. Ik wilde meer weten over de complexe verbinding tussen fysieke en psychische problemen, die beter kunnen begrijpen en mensen kunnen begeleiden. Als huisarts ben je het eerste aanspreekpunt, niet alleen voor de gezondheid. Ik heb geleerd vooral te luisteren naar de mensen die bij je aan tafel zitten. Wij, en dan spreek ik wel volgens het hele team, zijn blij dat we hier nu mogen werken. Door mijn manier van werken, moeten anderen soms weleens wat langer wachten. Dan loop ik maar even naar de wachtkamer en vertel ik dat de spoorwegen weer even niet op tijd lopen en ze even moeten wachten. Dan hoor ik achteraf wel dat er gereageerd werd met: ‘Ach het is weer zo laat, maar hij besteedt in ieder geval aandacht aan je’. Het is de gemakkelijkste weg om medicijnen voor te schrijven. Dat lost uiteindelijk niets op. Weten wat er tussen de oren zit, luisteren, kan veel ellende voorkomen.”

Paul Salomé is getrouwd met therapeut Greet Mertens. Ze hebben samen drie kinderen, die allemaal hun eigen weg zijn gegaan en niet zoals Paul in de voetsporen van hun vader doorgaan. 

Paul: “We hebben ze vrijgelaten in de keuze van hoe hun leven in te delen. Ze zijn hun hart gevolgd. Twee van onze kinderen zijn de kunst ingegaan; muziek en theater. De derde zit in het bedrijfsleven. Zelf heb ik ook een mooie jeugd gehad. Ik heb gestudeerd in Antwerpen. Een geweldige stad. Ik maak ook graag muziek en schrijf zelf de liedjes.”

Gedwongen stoppen
“Ook een dokter kan ziek worden. Ik heb een behoorlijke operatie ondergaan aan darmkanker en ik ben er nog niet. Dus ik word wel gedwongen te stoppen. Ik had het graag anders gezien, maar daar wordt niet naar gevraagd. Ik zal de mensen missen, de verhalen en de warmte die je terug mag ontvangen.”

Deze maand heeft Paul Salomé de mensen die bij zijn praktijk staan ingeschreven persoonlijk een brief gestuurd met het sombere bericht. Hij is in die brief de krekel die het lieveheersbeestje vertelt dat hij gaat stoppen. Na dat onheilsbericht kwamen de brieven, kaarten en zelfs boekjes bij hem binnen.

Paul: “Hartverwarmende woorden. Ik hoop ze toch allemaal nog eens te ontmoeten. Dat me de tijd nog gegeven is, om te schrijven en muziek te maken. Ik zal het werk en de mensen met hun gesprekken missen. Ik heb het volste vertrouwen in Anke Steerneman met het team van allemaal vakmensen. Ik geef de praktijk nu vol vertrouwen in hun handen. ”

Op zaterdag 23 april is er in De Pluk te Geldermalsen gelegenheid om afscheid te nemen. 

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden