Kamerlid Pieter Grinwis, lijsttrekker Fred Temminck van ChristenUnie West Betuwe en Marinus Kempe, directeur woningcorporatie De Kernen.
Kamerlid Pieter Grinwis, lijsttrekker Fred Temminck van ChristenUnie West Betuwe en Marinus Kempe, directeur woningcorporatie De Kernen.

Kamerlid Grinwis: “West Betuwe, maak alle huurwoningen energiezuinig”

Algemeen 344 keer gelezen

WEST BETUWE • Op vrijdag 5 maart bezocht ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis een aantal projecten van woningcorporatie De Kernen, om aandacht te vragen voor energiebesparing, woningisolatie en duurzaamheid. 

De Kernen is daarin zeer actief. Grinwis roept de gemeente West Betuwe op om concrete afspraken te maken met alle woningcorporaties over het verduurzamen van huurwoningen, om daarmee energie-armoede tegen te gaan.

Pieter Grinwis: “Er is nog nooit een geschikter moment geweest om huizen te isoleren dan nu. Energieprijzen gaan door het dak. Bewoners van sociale huurwoningen kunnen hun energierekening niet meer betalen. Gemeenten en woningcorporaties kunnen bewoners helpen door huurwoningen versneld te isoleren en zonnepanelen op de daken te leggen. De besparingskansen liggen voor het oprapen: isoleren van kruipruimtes, buitenmuren, het dak, de ramen: het bespaart huurders honderden euro’s. Zonnepanelen op het dak doen ook een duit in het zakje. Woningcorporaties verdienen de kosten terug, doordat de woningen na de isolatie weer jaren mee kunnen”.

Grinwis bezocht enkele renovatieprojecten van woningcorporatie De Kernen. Directeur Marinus Kempe van De Kernen: “Wij investeren jaarlijks 7 miljoen euro in het verduurzamen van onze woningen. Vaak combineren we een reeks ingrepen: vloer, dak en buitenmuren isoleren en zonnepanelen op het dak. We vragen huurders 1% huurverhoging. Over het algemeen zijn huurders er erg blij mee: hun energierekening daalt zeer fors en hun huis ziet er weer beter uit. Intussen hebben we zo goed als al onze huurwoningen zo aangepakt. Nu werken we aan nul-op-de-meter-huurwoningen, dat is de volgende stap”

Grinwis was onder de indruk van de resultaten die De Kernen boekt en zou graag nog meer van dit soort projecten zien. Grinwis: “elke gemeente zou hierover heel gericht prestatieafspraken moeten maken met woningcorporaties. Gemeente West Betuwe, pak je kans. Wij als rijksoverheid dragen ook zoveel mogelijk bij: elk huishouden krijgt dit jaar een korting op de energiebelasting, het noodfonds voor energie-armoede is er nu en en er komt een nationaal isolatieprogramma, waarvan ChristenUnie mede-initiatiefnemer is.

Fred Temminck, lijsttrekker ChristenUnie West Betuwe: “Wij willen er alles aan doen dat er voor heel West Betuwe dit soort afspraken komen. Zo kunnen alle huurwoningen in onze gemeente energiezuinig worden. Dat kan een enorm verschil maken voor huurders”.

Woningcorporatie De Kernen heeft 5200 huurwoningen in zes gemeenten, waaronder West Betuwe. In West Betuwe bevinden de woningen zich vooral in Haaften, Waardenburg, Neerijnen, Varik en Ophemert. Het hoofdkantoor van De Kernen is gevestigd in Hedel.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Kamerlid Pieter Grinwis met ChristenUnie-fractie West Betuwe, wethouder Govert van Bezooijen en Marinus Kempe, directeur woningcorporatie De Kernen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden