• Wethouder Govert van Bezooijen en directeur Peter Dirksen bij de renovatie van de Rehobothschool in Geldermalsen.
• Wethouder Govert van Bezooijen en directeur Peter Dirksen bij de renovatie van de Rehobothschool in Geldermalsen. Foto: William Hoogteijling

Mega-operatie schoolgebouwen West Betuwe flink op stoom

Algemeen 1.196 keer gelezen

WEST BETUWE • De komende jaren investeert de gemeente West Betuwe tientallen miljoenen euro’s in renovatie en complete nieuwbouw van de schoolgebouwen.

De mega-operatie ligt op stoom, stelt verantwoordelijk onderwijswethouder Govert van Bezooijen vast. Er is al heel veel tot stand gekomen en er staat nog veel op stapel. 

Heel stiekempjes is Van Bezooijen misschien nog wel het meest trots op de nieuwbouw van de scholen in zijn oude gemeente Lingewaal, waar hij ook al wethouder van onderwijs was. 

Brede scholen
Voor de herindeling was cbs Het Kompas in Vuren al gerenoveerd, terwijl obs De Schatkist en de school met de Bijbel in Herwijnen sinds 2017 onderwijs genieten in een moderne Brede School. De afgelopen raadsperiode zijn de brede scholen in Asperen en Heukelum afgerond. Sinds 2019 zitten cbs De Open Poort en obs De Zandheuvel in Asperen in één gebouw.

Hetzelfde geldt voor cbs De Wegwijzer en obs De Rietput in Heukelum.

Recent werd nog een mooi succesje geboekt. Na veel gesteggel is onlangs ook het bestemmingsplan voor de brede school Spijk door de Raad van State onherroepelijk verklaard. De bouwvoorbereidingen zijn gestart. Van Bezooijen: “Dat betekent dat straks alle vijf kernen van Lingewaal een prachtige nieuwe school hebben, met alle functies die daarbij horen.” 

De Plantage
Ook de nieuwbouw van het kindcentrum De Plantage in Meteren is recentelijk afgerond. “Een project met een lange adem”, blikt de onderwijswethouder terug. “Het is gelukt om het project binnen het budget te bouwen, gasloos en met ‘nul op de meter’.” De Plantage zit nu nog veel te ruim in zijn jasje. Het is een groeischool, waarbij is gerekend op het stijgende kinderaantal in de jonge wijk. “Dat is natuurlijk fors duurder, maar wij willen niet voor één dag regeren.”

Ook zijn inmiddels de voorbereidingen gestart van de nieuwbouw van het Integraal Kindcentrum in Geldermalsen. De Jan Harmenshof en de Oranje Nassauschool komen onder één dak. 

Beesd
Binnen enkele jaren staat ook de nieuwbouw van de scholen in Beesd en in Buurmalsen-Tricht op stapel. De nieuwbouw van cbs De Lingelaar en de st. Antonius inBeesd is naar voren gehaald. Beide scholen komen onder één dak. Dat wil zeggen dat alle kinderen van de St. Antonius verhuizen naar de locatie aan de overkant van het plein in het centrum van het dorp.

“De St. Antonius is echt een gebouw waar ik graag kom”, zegt Van Bezooijen. “Maar het gebouw is helaas niet meer van deze tijd.” Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. Het gebouw van de St. Antoniusschool wordt afgestoten. Volgens Van Bezooijen zijn er diverse mogelijkheden: wellicht woonheden voor ouderen en jongeren, ofwel de mogelijkheid dat het gebouw wordt platgegooid en dat er starterswoningen of tiny houses komen.

De nieuwe school voor Buurmalsen-Tricht komt definitief op ‘t Hof in Tricht. 

Op middellange termijn wordt ook nagedacht over vervangende nieuwbouw van het 60 jaar oude schoolgebouw van obs D’n Bogerd in Geldermalsen.

Renovatie en verduurzaming
Naast nieuwbouw wordt de komende tien jaar veel geld geïnvesteerd in renovatie en verduurzaming. De scholen profiteren optimaal van de gunstige Suvis-regeling van het Rijk. Daarnaast investeert de gemeente zo’n 3 miljoen in de verduurzaming van de scholen. Naast isolatie en voorzieningen als warmtepomp en zonnepanelen op het dak wordt heel goed gekeken naar ventilatie. Diverse scholen maken al gebruik van een CO2-signaleringssysteem.

De openbare basisschool De Springplank in Rumpt en de Eben-Haëzerschool in Waardenburg zijn inmiddels opgeleverd. 

In uitvoering
In uitvoering zijn momenteel het gezamenlijke gebouw van de christelijke basisschool De Schakel en de openbare Mr Aafjesschool in Meteren en de Rehobothschool in Geldermalsen (renovatie en verduurzaming).

En binnenkort start ook de renovatie en verduurzaming van  cbs De Kievitsheuvel in Hellouw, cbs Klingelenburg in Tuil, de openbare Willem Alexanderschool in Ophemert, obs de Rietschoof in Opijnen en de openbare basisschool De Waerdenburght in Waardenburg. 

De Morgenster
De gemeenteraad van West Betuwe heeft besloten om de renovatie van De Morgenster in Geldermalsen naar voren te halen. Aanvankelijk stond deze pas gepland voor de periode na 2029. Maar volgens het schoolbestuur (Christelijke Primair Onderwijs Betuwe en Bommelerwaard, CPOB) is er alle reden om niet te lang te wachten.

Uit een huisvestingsonderzoek dat in april 2020 is uitgevoerd blijken de nodige tekortkomingen: de vloerafwerking is versleten, de sanitaire ruimtes zijn gedateerd, de riolering en afvoer zijn in slechte staat, er is geen mechanisch ventilatiesysteem, de elektrotechnische installatie is verouderd, er is onvoldoende binnenklimaat. Bovendien is het gebouw niet geschikt voor mindervaliden in verband met hoogteverschillen in de school.

De energiekosten zijn hoog, de isolatie van het platte dak is problematisch, de plafonds zijn verouderd en er is geen mindervalide-toilet. Aanpak van deze tekortkomingen kon niet nog eens tien jaar vooruit worden geschoven.

Daarnaast zijn volgens het bestuur duidelijke wensen op het gebied van de functionele eisen die aan het gebouw gesteld worden, zoals zichtlijnen, flexibele wand, meer bergruimte.

Voor de renovatie wordt gebruikt gemaakt van de Suvis-sbusidie vanuit het ministerie. Suvis staat voor specifieke uitkering ventilatie in scholen.

Govert van Bezooijen is enorm blij dat ook de andere acht betrokken schoolbesturen geen bezwaar hadden dat het project van De Morgenster naar voren is gehaald. “De scholen begrijpen elkaars problemen. Ze gunnen die schoolorganisatie deze belangrijke renovatie. Ze hebben tegen mij gezegd: ‘ga uw gang, wethouder’.”

Plannen (middel-)lange termijn
Voor enkele scholen in West Betuwe moet nog een afweging worden gemaakt: renovatie of nieuwbouw. Dat geldt bijvoorbeeld voor De Lokhorstschool in Deil, De Bloeiende Betuwe in Rhenoy, obs De Rietschoof in Opijnen, obs De Waerdenburcht in Waardenburg, de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool in Varik en de Freule van Pallandtschool in Neerijnen.

Cbs Goudenstein en de Koning Willem Alexanderschool in Haaften zijn sinds 2015 gehuisvest in de Burcht in Haaften en voldoen dus nog volledig aan de huidige kwaliteitseisen. Ook voor obs Est is voor de komende jaren geen grote ingreep van het schoolgebouw voorzien.

,Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden