• Het Stroomhuis in Neerijnen.
• Het Stroomhuis in Neerijnen. Foto: PR Stroomhuis Neerijnen

Bouw regelstation Liander bij Stroomhuis Neerijnen opnieuw op de politieke agenda

Algemeen 854 keer gelezen

WEST BETUWE • De uitbreiding van het regelstation van Liander pal naast het Stroomhuis in Neerijnen komt opnieuw op de politieke agenda in West Betuwe. Een motie van D66 en CDA werd dinsdagavond met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen in de raad: 15 stemmen voor en 14 stemmen tegen. Ook ChristenUnie, GroenLinks, Leefbaar Lokaal Belang en 1 lid van de PvdA stemden voor. 

Een motie van VVD, SGP en Dorpsbelangen om het regelstation 50 meter verderop van het monumentale gebouw neer te zetten werd met precies dezelfde stemverhouding verworpen. 

Op 30 september werd het plan om het regelstation te bouwen naast het Stroomhuis nog door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen. Er was bezwaar tegen de mogelijke aantasting van het landschap en het zicht op het historische pand van het Stroomhuis. CDA en D66 waren wel voorstander van het voorstel. De verwerping van het plan heeft geleid tot tal van ongeruste mails en brieven. Van ondernemers en hun belangenorganisaties LTO Noord afdeling De Betuwe, NFO afdeling West Betuwe Bommelerwaard, Glastuinbouw Nederland Regio West Gelderland en het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard.

D66-fractievoorzitter Rita Boer Rookhuiszen: “Met de motie willen wij het plan opnieuw op de raadsagenda zetten. En vragen wij het college van burgemeester en wethouders om in overleg met alle betrokkenen te komen tot een optimale landschappelijke inpassing van de uitbreiding van het elektriciteitsregelstation Neerijnen. Maar dan wel op de oorspronkelijk beoogde plek.”

Volgens Boer Rookhuiszen maken velen zich grote zorgen over de knellende capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de gemeente West Betuwe dat afhankelijk is van het regelstation in Neerijnen. “In een groot deel van de gemeente is uitbreiding en innovatie (denk daarbij ook aan het gebruik van zonnepanelen) daardoor niet meer mogelijk. Ook woningbouwprojecten dreigen in gevaar te komen. De problemen spelen al een paar jaar en zullen alleen maar erger worden.”

Overleg
Op 1 december was er informeel overleg tussen vertegenwoordigers van de gemeenteraad met wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van Liander. Daar kwamen de bezwaren nogmaals op tafel. Verplaatsen was de wens van de meerderheid in de raad. Dat bleek technisch lastig uitvoerbaar. Boer Rookhuiszen: “Een kleine verplaatsing van circa 50 meter betekent een extra jaar vertraging. Een locatie nog verder weg van de oorspronkelijk plek zal pas op zijn vroegst in 2026 gerealiseerd kunnen worden.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden