• Waardenburg, Steenweg heden.
• Waardenburg, Steenweg heden. Foto: Aangeleverd

Steenweg: ooit hoofdverbindingsweg

Algemeen 839 keer gelezen

WEST BETUWE • We realiseren het ons mogelijk niet, maar de Steenweg is tot de ingebruikname van de autosnelweg A2 de hoofdverbindingsweg tussen Utrecht en ’s-Hertogenbosch geweest. 

Kwam je uit  ’s-Hertogenbosch, dan nam je in Zaltbommel de pont over de Waal naar Tuil en vandaar over de weg door Waardenburg en over de pont bij Geldermalsen naar Culemborg, waar je met de pont de Lek overstak en verder reisde naar Utrecht. Aan het begin van de negentiende eeuw was de Steenweg niet meer dan een kronkelend verhard pad, dat over de zanderige stroomruggen van oude rivierlopen was aangelegd. 

Zandweg

De huidige Zandweg in Waardenburg herinnert nog aan deze zeer oude verbindingsweg. Halverwege de negentiende eeuw werd bij Geldermalsen een brug over de Linge aangelegd en werd de weg tussen Culemborg en Hedel bestraat. De kosten waren hoog en daarom werd de Straatweg een tolweg en op het traject tussen Geldermalsen en Hedel vier maal tol geheven. In de loop der jaren is de weg rechter getrokken en veranderde de loop en de breedte van de weg een aantal malen. Ook de naamgeving veranderde van Koninklijke weg, Grooten weg en Straatweg naar Steenweg. 

Aanleg spoorlijn

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Utrecht en ’s-Hertogenbosch werd de Steenweg minder belangrijk en met de aanleg van de autosnelweg A2 werd het een weg voor lokaal verkeer. Vermeldenswaardig is nog dat met de aanleg van de A2, de Steenweg in het hart van Waardenburg werd gekruist en dat dit een gelijkvloerse kruising was zonder verkeerslichten. 

Op de oude foto zien we in de jaren ’20 van de vorige eeuw rechts de winkel van Sannen. In dit pand is meer dan 100 jaar een winkel geweest waar in maart 2017 met het verhuizen van de Coop een einde aan is gekomen. Achter de spoorlijn, links van het viaduct, zijn de contouren van het huis ‘Molenzicht’ zichtbaar. 

Foto

Enkele mensen op de foto zijn bekend. Zo staat Anton Sannen, de winkelier, bij het hek naast de winkel en verder zien we Trui van den Berg die met Henk de Kock een praatje maakt. Voor de fiets staat Floortje van Acquoy en daarnaast Manna Ouburg.

Tekst: De Historische Kring West-Betuwe.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Waardenburg Steenweg ongeveer 1920.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden