Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Ruim 4000 vitale bomen in West Betuwe blijven behouden

Algemeen 430 keer gelezen

WEST BETUWE • In de gemeente West Betuwe blijven 4075 vitale bomen behouden. Ze worden niet gekapt, zoals eerst de bedoeling was. De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met een amendement om de oorspronkelijke plannen te wijzigen

Het behoud van de bomen kost de gemeente per jaar wel ongeveer 88.000 euro extra aan onderhoud. Daar staat tegenover dat het niet rooien van de bomen tot 2025 leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing. 

Initiatief
Het initiatief voor het indienen van een amendement kwam van de ChristenUnie. Het amendement werd mede ingediend door Dorpsbelangen, SGP, PvdA, VVD, GroenLinks en CDA. Veel van deze partijen stemden vorig jaar nog in met het beheerplan. Maar bij het opstellen van het uitvoeringsplan bomenbeheer bleek dat de consequenties een veel groter impact had op de leefomgeving dan men vorig jaar had ingeschat. Er kwamen veel reacties van verontruste inwoners.

De komende 5 jaar zouden 13.000 bomen gerooid worden. Daar komen nog 600 bomen bij die moet verdwijnen in verband dijkverzwaring tussen Gorinchem en Waaarden en 2050 bomen voor het traject Tiel Waarden. 

Het gaat veelal om volwassen bomen. “Herplant betreft jonge bomen en compenseert maar gedeeltelijk in aantal.”

Landschappelijke kwaliteit
Grote bomen zijn volgens de indieners van het amendement belangrijk voor de landschappelijke kwaliteit en hebben een grote waarde op velerlei gebied. “Bomen spelen een belangrijke rol bij klimaatadaptatie. Denk aan het tegengaan van het broeikaseffect, de CO2 opslag, de effecten tegen de hittestress, de gunstige invloed op de waterhuishouding, de biodiversiteit, etc. Kortom, bomen zijn van levensbelang voor mens en dier. Zonde om al deze kwaliteiten die gedurende decennia in onze gemeente zijn ontstaan, verloren te laten gaan door te kappen.”

Vervolgens kost het jaren om een boom uit te laten groeien tot volwassen boom. “We moeten dus wel zeer zwaarwegende redenen hebben om gezonde oudere bomen te kappen. Die reden mag geen financiële reden zijn. Investeren in de kwaliteit van onze directe leefomgeving is geen vrijblijvende zaak, maar onze dure plicht.”

Vrijwilligersorganisaties
Via een motie van CDA en Leefbaar Lokaal Belang werd het college verzocht om ook inwoners, vrijwilligersorganisaties, verenigingen te betrekken bij het groenonderhoud. Ze moeten hiervoor een financiële vergoeding krijgen. Dat levert volgens beide partijen een win/win-situatie op. “Enerzijds direct betrokkenheid bij het onderhoud en anderzijds het in stand houden van een gezonde vrijwilligersorganisatie en of vereniging.” De motie werd aangenomen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden