Maud van Horssen vult, onder toezicht bestuursleden OVH, het door haar geschat aantal snoepjes in de pot in.
Maud van Horssen vult, onder toezicht bestuursleden OVH, het door haar geschat aantal snoepjes in de pot in. Foto: Cees Hoogteyling

Struinen door Haaften groot succes

Algemeen 1.002 keer gelezen

HAAFTEN • Zaterdag was het dan eindelijk zo ver. De Oranjevereniging Haaften mocht en kon weer een activiteit organiseren. Door de Corona konden er de afgelopen twee jaar geen evenementen worden gehouden. Niet alles kan en mag nog. De regelgeving is behoorlijk wat versoepeld en dat heeft het bestuur van de Oranjevereniging Haaften de ruimte gegeven om een mooi buitenevenement met de inwoners te organiseren.

Struinen door Haaften

Voor de voorzitter van de Oranjevereniging Haaften, Mari Kock en zijn bestuursleden, was nu dé kans iets origineels te bedenken. Geen Koningsfeest dan ook geen kleedjes markt voor de kinderen. Steeds meer bekendheid krijgt het struinen langs de Waal. Wandelroutes dicht bij het water, door de natuur en de wandelaars genieten daarvan met volle teugen.

Mari Kock: “We wilden allemaal wat, bestuur en leden. Struinen langs de Waal is een succes, dus dachten we waarom niet door Haaften. U ziet het, deze proef is nu al een succes. We zijn blij dat we droog weer hebben. Tachtig mensen hebben ingeschreven, het is nu twaalf uur en we mogen al spreken van een succes. Iedereen is enthousiast. Als de ondernemers, groot en klein het ook zo ervaren, gaan we hier een trend mee zetten. Je moet nieuwe dingen ontdekken, of dat nu is voor de Sint binnenhalen in Corona tijd, een rommelmarkt of vervanging voor de jaarlijkse Kerstmarkt. Als deze struindag een herhaling krijgt zal dat meer in de zomer zijn.”

Het is volop genieten, leuke kraampjes met diverse spulletjes. Kinderen ruimen hun speelgoed op waar ze te groot voor zijn geworden, ouderen hebben hun zolder opgeruimd. Opvallend is dat er overal weer nieuwe eigenaren voor te vinden zijn.

Op de stand van de Oranjevereniging staat een grote pot met snoepjes, kinderen mogen raden hoeveel snoepjes er in de pot zitten. De stand is ingericht als informatiepost. De bezoekers waren verrast dat zelfs de politie kwam struinen. Haaften, Hellouw en Tuil hebben sinds kort een eigen wijkagent. Wijkagent mevrouw Floor Brouwer werd door collega’s wegwijs gemaakt. Voor de jeugd het moment om met haar kennis te maken.

Samen maak je een dorp

We vragen waarom dit nu. Mari Kock: “We proberen meer vorm te geven aan het dorpsplatform. We moeten de leefbaarheid zelf maken. Als Oranjevereniging proberen we hier wat meer vorm aan te brengen. Samen met muziek, voetbal en alle verenigingen moeten we daar de schouders onder zetten. Daarin hebben we allemaal onze verplichting, tenminste als we geen slaap-dorp willen worden. Het mooie is dat we ondersteund worden door de ondernemers.

Zo gaan we elf december naar een Kerstmarkt in Duitsland. Dit omdat we hem zelf niet mogen organiseren. Op de ledenvergadering bracht een lid dit idee naar voren. Wij dachten als we één bus vol krijgen zal het wel op zijn. Nee hoor, we hebben nu al een dubbeldekker en een bus vol. Dus zeg maar drie bussen. De aanmeldingen stromen binnen. Het lijkt wel of de voetbal Haaften straks Europees voetbal gaat spelen. Misschien wel met vier bussen naar Düsseldorf, zegt hij lachend. In Haaften denken we in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden.”

Jeugdige ondernemers

Bij de wandeling door Haaften, zie je als buitenstaander hoe mooi dit dorp aan de Waal is. Aan de dijk staan Jelger Jansonius met zijn zusje Mirte, ze prijzen hun spulletjes aan. Jelger: “Meneer kunt u schaatsen? Ik heb een paar geweldige noren voor u. Ik zou ze maar kopen, want we krijgen een strenge winter.”

Verder staat een mevrouw met leuke cadeautjes met geurzakjes en potjes. In de Dreef is een tent met gezellige muziek. We zien daar Jet van Lent en Joëlle van den Bergh, zij hebben hun slag geslagen bij de kraam die daar staat. Ondernemers doen ook mee met het feest. Op het plein bij de Coop, staat de bakker met oliebollen, de visboer, poffertjes en noem verder maar op. Sommigen hebben hun garage of deel van de schuur ingericht als verkoopruimte. Met als voordeel dat ze warm stonden. Heel begrijpelijk dat de voorzitter stelde: “Dit feest gaan we herhalen, maar wel in een warmer moment van het jaar.”                                                                                               De struinroute was zeer gevarieerd en de tijd was eigenlijk te kort om alle ondernemers te bezoeken. 

‘Struinen door Haaften’ was voor ons een feestelijke dag.

Meer weten wat de Oranjevereniging door het jaar heen doet kijk op: www.oranjevereniginghaaften.nl

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden