Afbeelding
Foto: aangeleverd

Maand van de Veiligheid in West Betuwe

Algemeen 213 keer gelezen

WEST BETUWE • In de maand oktober besteedt de gemeente West Betuwe extra aandacht aan het thema veiligheid. Door te informeren wat de gemeente en hulpdiensten doen. En door inwoners meer bewust te maken wat zij zelf kunnen doen. 

Burgemeester Servaas Stoop: “De donkere dagen komen eraan. Daarmee neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom is nu het moment om aandacht te vragen voor de veiligheid thuis en op straat. Dit doen we door te vertellen wat de gemeente en de hulpdiensten doen. Minstens zo belangrijk vind ik het om inwoners bewust te maken van hun eigen bijdrage. Daar besteden we extra aandacht aan met de Maand van de Veiligheid. Zo werken we samen aan een veilig West Betuwe.” 

Snel hulp verlenen
De burgemeester vervolgt wat het belang is van snel hulp verlenen. “Wanneer iedere seconde telt, bel je 112. Dit geldt bij zowel levensbedreigende als verdachte situaties. De meldkamer stuurt direct een ambulance, politie en/of brandweerauto naar de locatie. Onderweg krijgen zij meer informatie over de situatie ter plaatse. Ook de buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente staan in contact met de meldkamer. Zij beschikken over twee nieuwe, elektrische auto’s waar op korte termijn AED’s in komen. Zo kunnen zij als ze in de buurt zijn hulp dichtbij en op maat aanbieden.”

Voorbereid op criminaliteit
In oktober is ook de landelijke Week van de Veiligheid. Deze start op 11 oktober met als thema ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’. Voor de burgemeester is dit een belangrijk thema. “West Betuwe kent helaas diverse voorbeelden van criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de drugslabs en illegale producties van sigaretten. Criminele organisaties zijn uit op snel geld verdienen. Het is een maatschappelijk probleem dat veel slachtoffers maakt. We doen ook mee met de inzamelactie van steekwapens. Dit is een landelijke actie om messenbezit onder jongeren tegen te gaan.”

Donkere dagen
Het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur achteruit. Het is vroeg donker en vaak leidt dit tot een toename van criminaliteit. “Inwoners kunnen zelf meewerken aan een veilige buurt. Bijvoorbeeld door het aanmelden bij een whatsapp-groep in hun wijk. Of door deelname aan buurtpreventie. Met deze extra oren en ogen op straat bevorderen en bewaken zij de veiligheid in hun buurt. Het blijft daarnaast belangrijk om direct 112 te bellen bij verdachte situaties.”

Brandveilig wonen
De maand oktober staat ook in het teken van de brandpreventieweken. Vanaf 1 juli 2022 zijn in elke woning rookmelders verplicht. Dat vindt de burgemeester een goede ontwikkeling: “Een brand kan binnen drie minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Het is goed samen met de brandweer extra aandacht te besteden aan brandveilig wonen. Goed werkende rookmelders zijn van levensbelang. Zo kan men tijdig uit de woning vluchten bij brand.”

Inzet van inwoners
De rode draad van deze Maand van de Veiligheid is wat inwoners zelf kunnen doen. “Heeft u een diploma voor reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener. Wilt u bijdragen aan een veilige buurt? Meld u dan aan bij Burgernet of de whatsapp-groep in uw wijk. Bent u getuige van een vernieling of verdachte situatie? Bel dan direct de politie via 112 of 0900 – 88 44. Of maak anoniem een melding bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 70 00 of www.meldmisdaadanoniem.nl. En tot slot, zorg dat in uw woning meerdere rookmelders hangen,” zo sluit burgemeester Servaas Stoop af.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden