Afbeelding

ZaaiLinge verkoopt ‘schone’ bloemen

Algemeen 401 keer gelezen

ENSPIJK • Sinds kort verkoopt de ZaaiLinge in Enspijk lokaal geteelde, ‘schone’ bloemen. Oftewel bloemen die zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest en op het ritme van de seizoenen en de natuur in de volle grond zijn geteeld.

Marjolein den Hartog begon een paar jaar geleden met het zaaien van haar eigen plukbloemen en sinds afgelopen zomer biedt zij deze ook op kleine schaal te koop aan in een kraam aan de weg. Zelf heeft Marjolein altijd graag verse bloemen op tafel, maar toen zij steeds meer berichten hoorde over de hoeveelheid gif die voor de teelt van reguliere snijbloemen wordt gebruikt, vond ze dat het roer om moest.

“Ik tuinier altijd al zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen omdat ik ervan overtuigd ben dat die meer kwaad dan goed doen, ook voor snijbloemen. Een natuurlijke teelt komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.”

Voor haar werk als fotograaf en tekstschrijver kwam ze onder andere veel bij kwekerijen, waar ze hoorde over geïmporteerde bloemen uit onder meer Afrika. Dat betekent een behoorlijke CO2-uitstoot. In eigen land wordt bovendien een aanzienlijk deel van de bloemen opgekweekt in verwarmde kassen, ook niet echt duurzaam. Er zijn gelukkig door heel Nederland al veel initiatieven voor het kweken van lokale en duurzaam geteelde seizoensbloemen met minder impact op de natuur en het klimaat.

“Op mijn eigen bescheiden manier wil ik daar nu een bijdrage aan leveren en mensen een beetje bewust maken van de pluspunten van schone bloemen. Denk alleen al aan het nut voor bijen en andere insecten.”

Het zaaigoed, planten en knollen koopt Marjolein zoveel mogelijk biologisch in. En door het toevoegen van inheemse bloemen als korenbloem en wilde marjolein hebben haar gemengde boeketten veelal een natuurlijke uitstraling. Ze worden verkocht met of zonder vaas. De bloemen met een wisselend aanbod zijn gedurende de hele zomer en herfst verkrijgbaar bij de kraam van de ZaaiLinge aan de Kampsedijk 13, afhankelijk van het weer meestal op donderdag, vrijdag en zaterdag, of op aanvraag op 06-22130296.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden