• De leden van de kerngroep met Jan Brouwer geheel links, Marja Dijkstra derde van links.
• De leden van de kerngroep met Jan Brouwer geheel links, Marja Dijkstra derde van links. Foto: Aangeleverd

Kerngroep wooninitiatief Hagestein: ‘Geef ons de ruimte!’

Algemeen 1.236 keer gelezen

HAGESTEIN • In februari deed Jan Brouwer een oproep in deze krant. Hij zocht geïnteresseerden voor een woonproject voor 50-plussers gebaseerd op ‘nabuurschap’.

“Met succes,” stelt Jan. “Er reageerden twaalf belangstellenden. Een maand later hebben we een bijeenkomst georganiseerd in de Prenter in Vianen. Vanaf dat moment is er een kerngroep actief om het idee uit te werken tot een concreet plan. Door mond op mond reclame is het aantal geïnteresseerden gegroeid.” 

Eén van de leden van deze kerngroep is Marja Dijkstra: “Dat nabuurschap sprak mij aan. Ik woon alleen en heb vrienden en kennissen niet in de buurt. Straks ga ik met pensioen en dan wil ik graag op een plek wonen waar mensen wonen met dezelfde verwachtingen.”

Samenwerkingsovereenkomst
De kerngroep heeft de laatste maanden niet stil gezeten. Er worden gesprekken gevoerd met de gemeente (wethouder wonen en ambtenaren) en woningbouwcoöperatie Lekstede Wonen. Beide hebben het initiatief enthousiast ontvangen. Ook zijn er meerdere projectontwikkelaars gesproken, die ook het initiatief voor een woonconcept voor vitale ouderen omarmen. Met Explorius Vastgoedontwikkeling is kortgeleden een samenwerkingsovereenkomst is gesloten.

De eerste uitdaging die zich aandient is het vinden van een stuk bouwgrond in Vianen en omgeving. “Explorius gaat hiernaar op zoek”, vertelt Jan. “Maar als iemand een stuk bouwgrond heeft of weet waar 25 tot 40 woningen op gebouwd kunnen worden, horen wij dat graag.”

Er wordt niet alleen gezocht naar grond. Marja: “Heb je belangstelling om eventueel deel te nemen aan een woonvorm waar nabuurschap centraal staat, meld je dan aan. Het verplicht je tot niets, maar je zit zo wel op de eerste rij.”

Gezamenlijk voorzieningen
“Wij denken mee aan oplossingen voor een bestaand probleem,” leg Marja uit. “Er is een tekort aan woningen, ook voor senioren. Ons wooninitiatief helpt dat een beetje te verminderen. En niet onbelangrijk: de vitale ouderen laten een woning achter waardoor de gewenste doorstroming ontstaat. Daarnaast is het de bedoeling dat de bewoners naar elkaar omkijken. Daarmee bestrijd je eenzaamheid en wordt er minder beroep gedaan op de zorg.”

Dat laatste behoeft enige verduidelijking. Jan: “Als bewoners echt dagelijkse zorg nodig hebben, moeten zij dat natuurlijk zelf regelen. Het gaat ons meer om naar elkaar om te kijken.”

Het ‘samen’ wordt ook vormgegeven door gezamenlijke voorzieningen. “Er komt een centrale tuin, die door bewoners bijgehouden wordt,” vertelt Marja. “Ook komt er een ontmoetingsruimte om activiteiten te organiseren of gewoon met de buren een kopje koffie te kunnen drinken, maar we staan ook open voor belangstellende bewoners uit de buurt.”

De woningen zijn allen levensloopbestendig. Jan “Ook met duurzaamheid willen we in samenspraak met Explorius direct een slag maken. Dus warmtepompen en zonnepanelen, waarbij ook gedacht wordt aan de opslag van energie.”

Lange adem
Dit soort projecten vraagt wel een lange adem stelt Jan. “Als we uitgaan van de meest positieve inschatting, kunnen we in 2024 gaan bouwen en opleveren in 2025. Maar dan zijn we wel afhankelijk van medewerking van de gemeente. En natuurlijk: hoe snel vinden we geschikte grond? En we moeten eerlijk zijn: 70 procent van dit soort initiatieven komt niet tot uitvoering.”

Er ligt wel een kans, stelt Jan vast: “Op dit moment mogen er 50 woningen buiten de rode contouren worden gebouwd per dorp en/ of stad. Dat geeft voor de gemeente de mogelijkheid, kijkend naar hun toekomstige plannen, om daadwerkelijk snel voor senioren woningen te realiseren.”

Aanmelden als geïnteresseerde of heb je een vraag? Mail dan naar erfgasperde@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws gisteren
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden