• Marco Lopulan (midden) kreeg bezoek van burgemeester Fröhlich en wethouder Taal.
• Marco Lopulan (midden) kreeg bezoek van burgemeester Fröhlich en wethouder Taal. Foto: Aangeleverd

Leerdammer Marco Lopulalan geniet in Novy Bor

Algemeen 794 keer gelezen

LEERDAM • Meesterglasblazer Marco Lopulalan was afgelopen week te gast op het International Glass Symposium (IGS) dat in en rond het Tsjechische Novy Bor werd gehouden. “Fantastisch om dit mee te mogen maken.”

De Leerdammer was in Novy Bor op uitnodiging van zijn vriend Jiri Pacineck. “We kennen elkaar misschien al 25 of 30 jaar. De glaswereld is maar een klein wereldje. Hij is een van de betere glasblazers en glaskunstenaars van zijn land. Hij vroeg of ik zin had om mee te doen aan het Symposium. De manifestatie wordt eens in de drie jaar gehouden. Ik kwam daar regelmatig als bezoeker, nu werd ik voor het eerst gevraagd als kunstenaar. Een geweldige eer, heel bijzonder. Ik heb ervan genoten”, vertelt Marco maandag tijdens zijn terugreis naar Leerdam.

Body painting
Zo’n vijftig kunstenaars deden mee aan de manifestatie en ontwierpen glazen kunstwerken in glasstudio’s in Novy Bor en dorpen in de directe omgeving van de Tsjechische Glasstad. Het thema van het kunstwerk van Marco Lopulalan was geïnspireerd op Herman Brood.

Het team van Jiri Pacineck maakte een schilderij op het lichaam van Lopulalans vrouw Ingrid – body painting – en Marco ‘vertaalde’ dat schilderij in een afbeelding in glas. 

“Jiri en ik hebben twee kunstwerken gemaakt. Het ene is eigendom van het IGS. Dat wordt tentoongesteld in Novy Bor en een museum in Praag. Het tweede hebben we mee naar Leerdam genomen. Dat is misschien wel wat voor de werkkamer van burgemeester Fröhlich.”

Leerdam Glass Academy
Want die kwam – samen met onder meer wethouder Cees Taal en beleidsadviseur Dick Admiraal – een kijkje nemen in Novy Bor. Ook al omdat Lopulalan tijdens zijn artistieke bezoek aan Tsjechië werd ondersteund door de Leerdam Glass Academy.

“Met die steun wilde de gemeente haar betrokkenheid met mij als plaatselijke kunstenaar én het imago van Leerdam Glasstad benadrukken. Ik heb dat zeer gewaardeerd.”

Zoals hij ook met enthousiasme terugdenkt aan zijn deelname aan het Glass Symposium. 

“Het was in een woord fantastisch om deel uit te maken van die manifestatie. Al die kunstenaars die met passie aan het werk zijn. Vrijdag en zaterdag hebben we de kunstwerken gemaakt, beide dagen was het stampvol bezoekers in de studio. Er was zoveel belangstelling. Dat gold ook voor de expositie van zondag toen alle kunstwerken in Novy Bor getoond werden.”

“Ik ben nu een jaar voor mezelf bezig en heb in die tijd al heel veel meegemaakt. Maar dit was een van de hoogtepunten, zoveel kunstenaars bij elkaar, zo’n groot internationaal podium. Het was een prachtige ervaring. Als ik ooit weer een uitnodiging krijg, sta ik vooraan om mee te doen.”    

André Bijl

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Willy Cornelissen onder de goudreinet Schone van Boskoop bij zijn Solognot schapen
Bloesempracht aan de Diefdijk: 'Dat wil toch niemand missen?' Nieuws 23 uur geleden
• Wethouder Kees Bel in De Prenter met buurtbewoners.
'Buurten in de Huiskamer' van start in De Prenter in Vianen: 'Nodig voor meer verbinding' Nieuws 24 apr, 15:00
• G. Bullée, M. Visser, L.Cordado en L. Geurtz.
Voedselbank Leerdam ontvangt cheque van 500 euro: 'We gaan hiermee door hoor' Nieuws 24 apr, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden