• Thor biedt jeugd de gelegenheid het beweegdiploma te halen
• Thor biedt jeugd de gelegenheid het beweegdiploma te halen

Gymnastiekvereniging Thor omarmt beweegdiploma

Sport 288 keer gelezen

BERGAMBACHT • Conny Ponsen geeft al bijna 35 jaar les aan diverse turngroepen van gymnastiekvereniging Thor uit Bergambacht, maar voor het nieuwe beweegdiploma moest ze toch nog een extra certificaat bemachtigen.

Dat deed ze overigens zonder problemen. Ze begreep meteen de boodschap van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie: voor bewegingslessen aan de allerkleinsten dien je bevoegde krachten in te zetten. Het gaat tenslotte om de motoriek van fysiek kwetsbare peuters en kleuters. Thor is daarmee de eerste vereniging in de regio, die meisjes en jongens van 2,5 tot 6 jaar de mogelijkheid biedt het beweegdiploma te halen.

En daar is voorzitter Erwin Honcoop best trots op. "We willen ons graag aan de buitenwacht presenteren als een moderne gymnastiekvereniging met oog voor eigentijdse ontwikkelingen. Veel kinderen zijn tegenwoordig passief. De overheid benadrukt bijna dagelijks de behoefte aan beweging. Wij spelen daar op in. In Conny Ponsen hebben wij een voortreffelijke docent met veel ervaring en geduld. De aanwas van kinderen is tegelijkertijd van groot belang voor de toekomst van Thor."

Conny Ponsen beaamt dat. Ze wijst tegelijkertijd op het eminente belang van gymnastiek. "Dat is feitelijk de basis voor de beoefening van elke sport. Je leert immers je spieren te beheersen, in balans te blijven en kracht te ontwikkelen. Vroeg bezig zijn is noodzakelijk voor hun houding en gezondheid. Niet voor niets hebben de 5- en 6-jarige diplomazwemmers een groot voordeel ten opzichte van leeftijdsgenoten als ze de lessen in het zwembad volgen. Door hun lichamelijke ontwikkeling slagen ze binnen de kortste keren. Het is alleen jammer dat ouders vaak het lidmaatschap bij de gymnastiekvereniging opzeggen tijdens de zwemcursus. Ik zou dat combineren."

Want je krijgt ze niet zo snel meer terug in sportcentrum De Waard, zo leert de praktijk. Het beweegdiploma is een extra stimulans om de aantrekkelijkheid van gym te promoten. "Tegenwoordig is er veel concurrentie en voldoende afleiding. Je moet jongeren uitdagen om ze te verleiden", meent Honcoop. Thor doet dat bijvoorbeeld met freerunning voor pubers. Reggie Laatsch uit Zoetermeer is aangetrokken om met de Bergambachtse jeugd te klauteren, tegen muren op te lopen, te rollen en salto's te maken. Discipline is daarbij het sleutelwoord. Wie zich niet aan de regels houdt, ligt er snel uit. En wie te laat komt, moet zich een aantal keren opdrukken. "Stoer en hip", weet Honcoop. "We doen dit nu twee jaar. Onze leden vinden het fantastisch."

De lessen voor het beweegdiploma beginnen op woensdag 7 september. Van 14.30 tot 15.30 uur gaat de groep van 2,5 jaar tot 4 jaar aan de slag en van 15.30 uur tot 16.30 uur mogen de 4 tot 6-jarigen spelenderwijs oefenen. Conny Ponsen voegt er zelf enkele simpele turnelementen aan toe. "Het moet vooral leuk zijn. Anders is de lol er gauw af."

Voor meer informatie: www.thorgym.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie