• V.l.n.r.: de Schoonhovense gedecoreerden Cees Gouwens, Wim Elberse, Jurrien Schouten en Margot Kuzee.
• V.l.n.r.: de Schoonhovense gedecoreerden Cees Gouwens, Wim Elberse, Jurrien Schouten en Margot Kuzee. Foto: Dirk Molenaar

Blij met Koninklijke onderscheiding: ‘Dit is echt een complete verrassing’

Nieuws 1.245 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Onder de twaalf Koninklijke onderscheidingen die burgemeester Hans Beenhakker daags voor Koningsdag uitreikte, waren er vier voor een inwoner van Schoonhoven.

De traditie van staatsonderscheidingen, beter bekend als de ‘lintjesregen’, bestaat sinds halverwege de 19e eeuw. Afgelopen vrijdag mochten vier Schoonhovense vrijwilligers het waarderingsspeldje in ontvangst nemen.

Actief voor Stichting Spomuza

Dat betekende vroeg op voor burgemeester Hans Beenakker en zijn gevolg. Even na half negen vrijdagochtend ‘overviel’ hij Wim Elberse (75) en Jurrien Schouten (64) tijdens een georganiseerd ontbijt aan het Schoonhovense Veer. Beide mannen zetten zich regelmatig voor dezelfde evenementen in, meer dan eens vanuit de stichting Spomuza. 

“Een complete, onverwachte verrassing”, laat een nog enigszins verbouwereerde Elberse weten. Met zijn ruim gepasseerde pensioenleeftijd is hij het schoolvoorbeeld dat je je op latere leeftijd, bij gezondheid uiteraard, prima kan inzetten voor de samenleving. 

“Ik ben onder andere nog actief bij de voetbal, in de kerk, collecte lopen voor de Reuma- en Nierstichting en organiseer korenfestivals.” 

Hij ziet uit naar volgend jaar: “Een jaar vol festiviteiten vanwege 80 jaar bevrijding.”

D-Day Krimpenerwaard

Jurrien Schouten is al meer dan veertig jaar als burger werkzaam bij Defensie. Bijna logisch dat hij betrokken is bij de Stichting D-Day Krimpenerwaard. Hij durft alvast een  tipje van de sluiter op te lichten wat betreft 80 jaar bevrijding: 

“Plan is om zoveel mogelijk verenigingen te mobiliseren om mee te doen. Denk aan het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen, bevrijdingsconcerten en hopelijk ook een oefening met militairen.” 

Het ontvangen lintje ontsloeg Schouten niet van zijn inzet op Koningsdag. “Als bestuurslid van Oranje Boven is het mijn taak die dag om van alles te regelen op het Doelenplein. Lintje of geen lintje, dat gaat gewoon door.” 

Perfecte match

Lang duurde de plechtigheid niet; de burgervader moest door naar de volgende locatie: de bibliotheek aan de Spoorstraat. Vrijwilligers van het Taalhuis Krimpenerwaard en een aantal statushouders kwamen op uitnodiging van taalhuiscoördinator Lia Steeman zogenaamd bijeen vanwege een interview en foto voor in Het Kontakt

Compleet overrompeld was de nietsvermoedende Cees Gouwens (81) bij binnenkomst van de delegatie. De bibliotheek stroomde vol met een grote groep familieleden en kennissen. Sinds een aantal jaren zet hij zich in als ‘taalmaatje’. 

“Direct bij mijn aanmelding ben ik gekoppeld aan Dawud en Yousef Barakat uit Irak. Het blijkt een perfecte match”, geeft hij vol trots aan. “De broers zijn slim en leren snel. Ze lezen al de krant in begrijpelijke taal. Inmiddels zijn ze van mij en mijn vrouw Margreet goede vrienden geworden.” Volgens Gouwens is het een aanbeveling om taalmaatje te worden. “Het geeft mij en de deelnemers een enorme verrijking en voldoening.”

Veelzijdige vrijwilligster

Voor de vierde onderscheiding verplaatste de lintjescaravaan zich naar de studio van RTV Krimpenerwaard in Bergambacht. Presentatrice Margot Kuzee (59) nam onlangs deel aan een inspiratiedag van de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen). Onder valse voorwendselen van een vervolgsessie was ze naar de studio gelokt. 

“Ik vond het eigenlijk wel jammer dat de workshop niet doorging”, giert de goedlachse Margot het uit. “Ik had me voor de gelegenheid netjes aangekleed. Je weet nooit of er opnamen gemaakt worden.” 

De veelzijdige vrijwilligster onderricht zich graag in het presenteren en wil zich daar continu verder in bekwamen.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden