• Het voormalige Dienstencentrum aan het Doelenplein in Schoonhoven (linkerzijde van het gebouw, rechts zijn woningen).
• Het voormalige Dienstencentrum aan het Doelenplein in Schoonhoven (linkerzijde van het gebouw, rechts zijn woningen). Foto: Dirk Molenaar

Bibliotheek Schoonhoven verhuist naar voormalig Dienstencentrum

Nieuws 1.822 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Gemeente Krimpenerwaard heeft het voormalige Dienstencentrum aan het Doelenplein in Schoonhoven op het oog als nieuw onderkomen van de bibliotheek. De adviescommissie juichte dinsdagavond deze keuze van het college van B&W in meerderheid toe. Ook het bibliotheekbestuur zelf is voorstander.

De gemeente wil ruim 4,4 miljoen euro beschikbaar stellen om het rijksmonument dusdanig op te knappen dat de bibliotheek erin kan. De ‘boekenuitleen’ moet weg uit het huidige onderkomen aan de Spoorstraat vanwege woningbouw op deze locatie.

Reuring aan het Doelenplein
In de commissievergadering werd het voorstel over het algemeen goed ontvangen.

“We zijn enthousiast over het feit dat een gemeentelijk pand dat al lange tijd leeg staat hiermee een duurzame nieuwe invulling krijgt”, sprak Tjeerd de Wijs namens Leefbaar Krimpenerwaard. Geja Stuijt-van Vliet (VGBK) voegde er aan toe dat de binnenstad van Schoonhoven hiermee opknapt: “Het geeft reuring aan het Doelenplein.” 

Desinvestering
Tegenstander waren (coalitiepartij) SGP en Pro Krimpenerwaard.

Eerstgenoemde fractie vond het maar een dure transformatie van het Dienstencentrum: “We steken bijna 4,5 miljoen euro in een pand, dat daarna nog geen miljoen euro waard is”, sprak Fabian Voorsluijs. “Dat is een desinvestering. Wij zien de bibliotheek liever in het stadhuis aan de Haven. Nu is dat tot de realisatie van het nieuwe gemeentehuis niet beschikbaar, maar wellicht kunnen we een tijdelijke voorziening realiseren?” 

Dat én zijn opmerking dat er ‘tegenwoordig wel heel veel geld’ naar Schoonhoven gaat, kon niet rekenen op de instemming van diverse mede-commissieleden. 

‘Schoonhoven heeft centrumfunctie’
Marco Oudshoorn (VVD): “We hebben onlangs nog veel geld uitgegeven aan voorzieningen in Bergambacht (renovatie Veerstoep, nieuw gemeentehuis en nieuwe milieustraat, red.). Bovendien is Schoonhoven de grootste kern en heeft het een centrumfunctie. Ook inwoners van buiten de Zilverstad maken gebruik van de bibliotheek.”

Sandro Kovacic (PvdA/GroenLinks) over de investering: “Een bibliotheek is meer dan de waarde van een gebouw. Het is een basisvoorziening om mensen fatsoenlijk mee te laten doen in de samenleving én onmisbaar op het gebied van taalondersteuning en cultuur.”

‘Liever Cultuurhuis’
Ad Struijs had namens Pro Krimpenerwaard liever gezien dat de gemeente had gekozen voor een Cultuurhuis. Hierin zouden dan naast de bibliotheek ook jongerensociëteit De Bastille (dat eveneens moet verhuizen vanwege de nieuwbouw in de Spoorzone) en andere culturele organisaties, zoals wellicht zelfs het Arto Theater en het Zilvermuseum, onderdak kunnen vinden.

Hoe dan?
“Maar hoe en waar dan?”, vroeg wethouder Ria Boere zich in een reactie af. “We hebben niet een dergelijk gebouw in Schoonhoven voorhanden. Bovendien is de combinatie van een poppodium en een bibliotheek nou niet de meest gelukkige.”

Over de gevraagde investering: “We realiseren ons als college dat het een grote som geld is, maar het is zeker niet alleen voor de bibliotheek. Het voormalige Dienstencentrum kampt met achterstallig onderhoud, dat eerst weggewerkt moet worden. Denk aan de fundering, die ‘superslecht’ is. Deze kosten hadden we sowieso moeten maken.”

Het voorstel komt terug in de raadsvergadering.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden