• Een half jaar na de opening gaat Het Zonnetje alweer dicht.
• Een half jaar na de opening gaat Het Zonnetje alweer dicht. Foto: Jan Timmer

Buurtsuper Het Zonnetje in Ammerstol sluit deuren

Nieuws 2.919 keer gelezen

AMMERSTOL  • Buurtsuper Het Zonnetje in Ammerstol sluit binnenkort haar deuren. De exploitatie leverde een verliesgevend financieel plaatje op dat het bestuur niet langer verantwoord achtte.

Resultaat is dat het Lekdorp al een half jaar na opening voor de tweede keer haar buurtsupermarkt kwijtraakt. Eerder al moest Het Zonnetje dicht nadat zorgaanbieder Gemiva zich terugtrok. 

Dagbesteding

Vorig jaar werd Dorpscoöperatie Ammerstol opgericht om Het Zonnetje nieuw leven in te blazen. Opnieuw koos men voor een concept waarin mensen met een verstandelijke beperking in de winkel hun dagbesteding konden uitoefenen, ondersteund door begeleiders en vrijwilligers. Men vond in Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard een partner en trok een beroepskracht aan als supermarktmanager. 

“We waren er van overtuigd dat het een succes kon worden”, vertelt coöperatiebestuurslid Han Steenbergen. “Voorwaarde daarvoor was wél dat het dorp er ook achter zou staan en hier de boodschappen zou doen. Maar dat viel tegen.” 

‘Gat werd te groot’

Na een feestelijke en druk bezochte opening van Het Zonnetje in het najaar van 2023 vielen de omzetcijfers al snel tegen. “We voelden toen al: als dit zo doorgaat, dan komen we in de problemen. Uiteindelijk verbeterde het niet, waardoor we harde conclusies moesten trekken. Het gat werd te groot. Daar kwam nog eens bij dat voortzetting van het huurcontract actueel werd. Een verlenging daarvan kon alleen per jaar. Dat vonden we op basis van de omzetontwikkelingen en de rode cijfers niet verantwoord. Er zou dan een enorme schuld ontstaan. Dat is het laatste wat je wilt.”

‘Beslissing met pijn in het hart genomen’

Dus besloot het bestuur dat de stekker er uit zou gaan. “Die beslissing hebben we met heel veel pijn in ons hart genomen. De pijn zit hem vooral in het feit dat de verstandelijk beperkte dagbestedingsdeelnemers hier de dupe van zijn. Ook voor de vrijwilligers en de groep trouwe klanten is dit heel verdrietig. Het huilen staat me nader dan het lachen. Ik vind het ook heel naar voor Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard en al die mensen die net als zij hun schouders onder dit zo mooie project hebben gezet. Daar lag het niet aan. De inzet en toewijding waren geweldig. Als er echter te weinig mensen hun boodschappen komen doen in een buurtsuper als deze, houdt alles op. Ammerstol verliest nu een mooie winkel en een stuk sociaal leven. Dat is heel verdrietig.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden