• De initiatiefnemers op de locatie.
• De initiatiefnemers op de locatie.

Maandag 15 april: eerste Alzheimer Trefpunt Krimpenerwaard

Nieuws 1.301 keer gelezen

BERGAMBACHT • Het Alzheimer Trefpunt Krimpenerwaard opent binnenkort haar deuren. Maandag 15 april is de eerste bijeenkomst. Boerderij Groei & Bloei in Bergambacht biedt met ingang van deze datum plaats aan de nieuwe voorziening.

“Ook in de Krimpenerwaard is er behoefte aan een plek waar mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden terecht kunnen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en te praten over mogelijkheden tot hulp en dienstverlening,” vertelt Odile Jaspar-Naber namens Alzheimer Nederland.

‘Reden genoeg om draad op te pakken’
Tot negen jaar geleden was er in de gemeente Krimpenerwaard een Alzheimer Café. Daarna kwamen nieuwe initiatieven niet goed van de grond. Een situatie die haaks stond op het groeiende aantal mensen met dementie.

“Reden genoeg om de draad weer op te pakken,” zegt Marjolein van Leeuwen, medewerker van Welzijn Krimpenerwaard. 

Samen met Odile Jaspar, Charmaine Heijstek (van Saar aan Huis) en Ilse de Gelder (casemanager dementie bij Tandem), een praktijkondersteuner en een geriatrisch verpleegkundige maakt ze deel uit van een werkgroep die de weg plaveide voor het Alzheimer Trefpunt.

Locatie: zorgboerderij Groei & Bloei
Marleen van Zwienen -eigenaar van (zorg)boerderij Groei & Bloei- bleek bereid om het Alzheimer Trefpunt te huisvesten.

“Op maandag 15 april gaan we voor het eerst open,” vertelt de Bergambachtse, die Groei & Bloei anderhalf jaar geleden begon en sindsdien in verschillende vormen dagbesteding biedt. In dat kader ontvangt ze ook mensen met dementie. “Wethouder Irma Bultman komt de officiële openingshandeling verrichten.”

Vervolgens is er vanaf mei iedere laatste maandag van de maand Alzheimer Trefpunt aan Bovenberg 130a te Bergambacht.

Middagen volgens vaste indeling
“De bijeenkomsten beginnen om 13.00 uur en eindigen om 15.00 uur,” vertelt Charmaine Heijstek, die met Saar aan Huis mantelzorgers en respijtzorg ondersteunt. “De middagen zijn opgebouwd volgens een vaste indeling. We beginnen met een inloop compleet met een kopje koffie/thee. Om 13.30 uur gaan we in gesprek met een deskundige. Dat kan een casemanager dementie zijn, een huisarts, iemand die wat kan vertellen over dagbesteding, een notaris of een geriater. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarna is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten, vragen te stellen en informatie uit te wisselen. We willen namelijk dat het Alzheimer Trefpunt ook een stukje informeel samenzijn en gezelligheid biedt.”

“We hopen met z’n allen dat dementie binnen de samenleving wordt ‘genormaliseerd’. En dat mensen zich vertrouwd voelen om alles wat met deze ziekte verband houdt binnen het Alzheimer Trefpunt te bespreken”, zegt Odile Jaspar-Naber. “Dementie maakt deel uit van onze maatschappij en verdient daar ook een plek in. Je staat er niet alleen in. Laten we het delen met elkaar. Binnen het Trefpunt is er die ruimte. We zijn erg blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen en hopen veel mensen op deze mooie locatie te mogen begroeten.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden