• De grote vijver in het Bosplan. (archieffoto: Robert van der Hek)
• De grote vijver in het Bosplan. (archieffoto: Robert van der Hek)

'Win-win' in Benschop: uitbreiding Terberg en groter park

Algemeen 566 keer gelezen

BENSCHOP • Terberg krijgt de gewenste uitbreiding en Benschop een groter en opgeknapt park. Dat is de uitkomst van de overeenkomst tussen de gemeente Lopik en de Benschopse voertuigenbouwer, die deze week officieel zijn beslag krijgt.

Terberg Benschop is inmiddels al bezig met de voorbereidende werkzaamheden om de verkregen grond in te richten als bedrijfsterrein. Het doel is het ontlasten van de kern Benschop door het aanleggen van een eigen ontsluitingsweg (via Dorp 199). Daarnaast komen er extra parkeerplaatsen, waardoor werknemers hun auto niet meer in omliggende straten hoeven te parkeren. Het overige verkregen terrein kan dienen als opslag om industriële voertuigen tijdelijk te stallen.

De extra grond waarover Terberg beschikt is het resultaat van de aankoop en sloop van een naastgelegen boerderij en het verkrijgen van een perceel achter de brandweergarage.

Compenseren
De gemeente Lopik wilde meewerken aan het plan als de uitbreiding ergens anders gecompenseerd zou worden in natuur. Dat gebeurt bij het Bosplan -Wilhelmina's Hof- in het dorp. "Ten westen van het park komt een extra strook van een perceel breed", legt gemeentelijk landschapscoördinator Kees de Leeuw uit. "Dit wordt aangevuld met een smallere strook ten zuiden van het Bosplan. Alles bij elkaar wordt het park ruim 1,1 hectare groter."

Eén en ander is afgestemd met omwonenden. Kees de Leeuw: "We hebben ons laten inspireren door de natuur in de omgeving. Water en gras voeren de boventoon en de inrichting is net als de omliggende weilanden rechthoekig."

IJsbaan
Van de 'natte natuur' kan in de winter mooi gebruik worden gemaakt door een landijsbaan aan te leggen. Vorst is daarbij uiteraard noodzakelijk, maar de kans dat deze ijsbaan dichtvriest is vele malen groter dan de huidige ijsbaan op de grote vijver in het park.

Naast gras en water is er ruimte voor kruidensoorten en een bosschage met diverse struiken. Vogels maar ook andere diersoorten zullen zich in de nieuwe strook natuur thuis voelen, weet Kees de Leeuw: "Zo zullen heikikkers en de roodrugstreeppad er zeker een plekje gaan vinden." Het is de bedoeling om in juni met de aanleg te beginnen, waarna in september kan worden ingezaaid. Komende winter kan vervolgens de aanplant van de struiken plaatsvinden.

Samen met de uitbreiding krijgt het park zelf een opknapbeurt, zodat Benschoppers hun vertrouwde ommetje in een nog mooiere omgeving kunnen maken. Kees de Leeuw: "We gaan snoeien en samen met de visclub pakken we de waterkwaliteit van de grote vijver aan. Bomen op het zuidelijke eilandje, die met hun bladval het water vervuilen, zullen worden gekapt. De vijver krijgt een afwisseling van natuurvriendelijke oevers en beschoeiing, waar vissers hun hengel uit kunnen gooien. De aanplant van riet moet het water zuiveren."

De gemeenteraad dient dinsdag 2 februari krediet beschikbaar te stellen voor de inrichting. Ook het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verleent een bijdrage.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie