Afbeelding

'Energiemaatschappij verdient geen euro aan ons'

Algemeen 47 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het meest duurzame raadhuis van Nederland staat sinds kort in Krimpen aan den IJssel.

Apetrots zijn ze er in het IJsseldorp op. Burgemeester Lennie Huizer en gemeentesecretaris Aart Boele geven dan ook met veel enthousiasme een rondleiding door het gebouw dat net na Pasen is betrokken. Die begint op de benedenverdieping, in het eet- en werkcafé. Daar staan tafels met stoelen, banken en er hangen overal kleine schermen. “Het heeft wel wat van een huiskamer”, zegt Boele. “Maar naast een aangename plek om te lunchen, kun je hier ook prima in een informele sfeer gesprekken voeren met collega’s en gasten. En als je iets wilt laten zien, log je met je iPad gewoon in op één van de schermen.” 

Fotolijstje

Een bureau met daarop een plant en het vertrouwde fotolijstje kom je volgens Boele niet meer tegen in het gebouw. “Een vaste werkplek is echt verleden tijd, zelfs voor het college van B en W. Als je binnenkomt, zoek je een werkplek die bij je activiteiten van die dag past. Zo hebben we geluidsdichte concentratiekamers waar je in alle rust aan een nota kunt werken. Maar ook ontvangst- en vergaderruimtes en werkplekken met een vast scherm. En je kunt er ook voor kiezen om thuis of buitenshuis te werken. Je logt in en gaat aan de slag.”

Door het gebruik van slimme installaties, zonnepanelen en warmtekoudeopslag is het gebouw zelf energieneutraal. “Dat betekent dat we alle energie zelf opwekken”, legt Huizer uit. “De energiemaatschappij verdient dus geen euro aan ons.” Volgens Boele een heel verschil met het oude raadhuis dat zo lek was als een mandje. “Dat gebouw had energielabel G, het laagste dat er is. Het verslond energie. Die verspilling heeft ons jaarlijks echt tonnen gekost.” 

 

Naast dat het oude raadhuis oncomfortabel was om in te werken, sloot het ook niet aan bij de filosofie van transparantie van de gemeente en de wens om meer te doen aan Het Nieuwe Werken. Boele: “We hebben de laatste jaren het meest noodzakelijke onderhoud gepleegd, maar uiteindelijk was er geen redden meer aan.” Toch noemt hij het een moedige stap om tot nieuwbouw over te gaan. “Je praat wel over een investering van 10 miljoen euro in een tijd dat de crisis op z’n hoogtepunt was.”

Hij vindt dat de burgemeester, die huisvesting in haar portefeuille heeft, daarvoor de credits verdient. “Zij toonde bestuurskracht.” Huizer zelf reageert bescheiden. Ze wijst erop dat zonder de Rabobank Krimpenerwaard - die de helft van het gebouw huurt voor het nieuwe Adviescentrum - nieuwbouw een stuk lastiger was geweest. “De financieringslast is nu niet groter dan in de oude situatie. Het kost ons per jaar dus geen extra geld, iets waar ik trots op ben.”

Het nieuwe gebouw staat op het fundament van het oude raadhuis. En in het ontwerp zitten een aantal architectonische details die herinneren aan het verleden, zoals de bogen. Ook het carillon is teruggekeerd en aangevuld met twee nieuwe klokken. “De C en de Cis ontbraken”, verduidelijkt Huizer. “Die zijn dus toegevoegd aan het klokkenspel. Ze hebben mijn naam en die van Aart op die klokken gegoten. Dat voelt wel als een eer hoor.” 

Waterloze urinoirs

Dat duurzaamheid in het nieuwe raadhuis tot in de kleinste details is doorgevoerd blijkt uit tal van handige snufjes. Zo reageert de elektra op beweging en daglicht, hangen er waterloze urinoirs en is het hele kantoor papierloos: documenten zijn alleen nog digitaal beschikbaar. 

Misschien wel de mooiste ruimte in het gebouw is de raadszaal. Die grenst aan het Raadhuisplein en is door zijn grote raampartijen goed zichtbaar voor inwoners van het dorp. Binnenkort vindt er de eerste huwelijksvoltrekking plaats. Burgemeester Huizer zal die persoonlijk verrichten. 

Open huis

Op 26 september, wanneer ook de buitenruimte klaar is, houdt de gemeente een open huis. “Er is die dag van alles te doen in en rond het raadhuis”, verklapt Huizer. “We willen namelijk ook de vereniging nauw betrekken bij de organisatie.” 

Deze week valt er bij alle Krimpense huishoudens een magazine op de deurmat met informatie over het nieuwe raadhuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie