• Eerdere onthulling van het herdenkingsbord in Lekkerkerk.
• Eerdere onthulling van het herdenkingsbord in Lekkerkerk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Haastrecht

Algemeen 750 keer gelezen

HAASTRECHT • Burgemeester Pauline Bouvy-Koene onthult op woensdag 1 februari een herdenkingsbord voor drie oorlogsslachtoffers op de begraafplaats in Haastrecht. 

Op het bord is een foto geplaatst en een korte levensgeschiedenis van Willem Uittenbogaard (1913-1940); Theo Verkaik (1926-1945) en Jan Mook (1921-1947).

Willem Uittenbogaard
Willem Uittenbogaard was op het moment dat de Duitsers ons land binnenvielen, gemobiliseerd in het Brabantse Mill. Hij maakte deel uit van het 3e Regiment Infanterie.

Op de eerste oorlogsdag reed bij Gennip een pantsertrein met Duitse soldaten, vermomd als Nederlandse soldaten, ons land binnen om zo ongehinderd door te rijden naar het dorpje Zeeland. Hier werden de ongeveer duizend Duitse manschappen afgezet. Toen de trein terugreed, plaatsten Nederlandse militairen versperringen op de rails. Hierdoor ontspoorde de trein. 

Het kwam tot heftige gevechten. Uiteindelijk staakten de Nederlandse soldaten de strijd en gaven ze zich over. Na de overgave maakte Willem, volgens een overlevende strijdmakker, een beweging, die door de vijand als weerstand werd beschouwd. Hij werd neergeschoten. Men had niet in de gaten dat Willem beschoten was. Hij zakte in elkaar, maar het leek alsof hij de veters van zijn schoenen vastmaakte. Een Duitse arts boog zich nog over hem heen, maar het mocht niet baten. 

Willem werd eerst in Mill begraven om op 8 juli 1940 te worden herbegraven in Haastrecht. Veel militairen waren aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen.

Theo Verkaik
Theo Verkaik werd neergeschoten toen hij probeerde te ontkomen aan de Duitsers, die op 17 februari 1945 een razzia hielden in Haastrecht. De Duitsers zochten waarschijnlijk mensen die zich niet hadden gemeld voor de Arbeitseinsatz.

Theo woonde met zijn familie aan de Kleine Haven 21 in Haastrecht. Hij probeerde te vluchten via de polder en verstopte zich in de struiken langs de Bergvliet in polder Bilwijk. De Duitsers vonden hem echter en Theo werd in zijn buik geschoten. Hij overleed op 21 januari 1945 in diaconessenhuis De Wijk in Gouda aan zijn verwondingen. 

Jan Mook 
Jan Mook was een indirect slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

Op 17 januari 1947 werkte hij als beroepssergeant bij een springstoffenfabriek in Muiden. Hij hield toezicht op het opruimen van zwaar oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Dat werd naar deze fabriek gebracht om het kruit te winnen en de behuizing om te smelten. 

Bij het uitladen van een vrachtwagen ging het mis. Twee karretjes met op scherp staande munitie botsen tegen elkaar. Hierdoor liet één van de soldaten een granaat vallen en de lading ontplofte. Zelfs een opslaggebouw waarin 500 kg kruit lag opgeslagen ging de lucht in.

Naast drie medewerkers van de kruitfabriek kwamen veertien medewerkers van de Mijn Opruiming Dienst om het leven, onder wie Jan Mook. 

Op woensdag 22 januari 1947 werd hij met militaire eer bijgezet in het graf van zijn zwager Willem Adrianus Uittenbogaard. 

Blijvende herinnering
De gemeente Krimpenerwaard wil dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaatsen in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Gouderak.

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. 

De onthulling in Haastrecht wordt mede gedaan door W.A. Uittenbogaard, zoon van Willem Uittenbogaard, en J. Verkaik, neef van Theo Verkaik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden