• Het blussen van brand in een rieten kap vraagt om specialisme.
• Het blussen van brand in een rieten kap vraagt om specialisme. Foto: Tim Brinkman

Eigen ‘rietenkap-brandbestrijdingsteams’ voor Veiligheidsregio Hollands Midden

Algemeen 890 keer gelezen

REGIO • Veiligheidsregio Hollands Midden beschikt met ingang van deze maand over twee eigen rietenkap-brandbestrijdingsteams (RKBB-teams). Naast brandweerpost Krimpen aan de Lek is ook Noordwijkerhout hierin gespecialiseerd. Hun toegevoegde waarde is vooral schadebeperking.

De regio Hollands Midden heeft in het verzorgingsgebied veel panden met een rieten kap. “Bij brandmeldingen in deze panden waren zij altijd afhankelijk van de burenhulp van onder andere Utrecht en Haaglanden. Daar komt nu verandering in”, meldt een woordvoerder.

Specialisme
De teams uit Krimpen aan de Lek en Noordwijkerhout bieden ondersteuning aan de eerste eenheid die ter plaatse is bij de brand: “Bij een alarmering rijden beide teams naar de betreffende locatie en worden ook allebei ingezet. De RKBB-teams zijn er niet om levens te redden; hun toegevoegde waarde is schadebeperking. Met dit specialisme kan een extra klap gegeven worden om het vuur uit te krijgen. Inzet bij de buurregio’s is mogelijk, maar dat gebeurt alleen als de betreffende regio hierom vraagt.”

Een uitvoerige voorbereiding ging aan de oprichting vooraf. De RKBB-teams hebben een opleidingstraject van drie maanden doorlopen, waarbij ze zich bekwaamden in kennis over dakconstructies en het brandverloop in rieten daken. 

Oefen rieten dak
Beide teams zijn uitgerust met een aanhanger, die is voorzien van de benodigde extra materialen. Hiermee kunnen de brandweerlieden zich veilig over het dak bewegen om bijvoorbeeld een brandsleuf te maken en bluswerk te verrichten.

Bijzonder is dat binnenkort beide kazernes een oefen rieten dak krijgen. Echte rieten daken om op te oefenen zijn immers schaars.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie