Afbeelding
Foto: 123RF - Martine Oger

Pro Krimpenerwaard tegen (forse) uitbreiding melkveebedrijf Ouderkerk a/d IJssel

Algemeen 2.382 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard legt zich niet neer bij de voorgenomen uitbreiding van een melkveebedrijf aan de IJseldijk-Noord in Ouderkerk aan den IJssel. 

De partij wil meer informatie van het college over de betrokkenheid van de provincie bij deze zaak. “Ook willen we de vergunning uit 2015 over de uitbreiding van deze melkveehouderij inzien. Die zat niet bij de stukken”, meldt fractievoorzitter Ad Struijs.

Toename
Het betreffende boerenbedrijf wordt door de uitbreiding bijna twee keer zo groot. Struijs: “Het gaat om een toename van 94 melkkoeien en 60 stuks jongvee naar 203 melkkoeien, 118 stuks jongvee en een fokstier.”

De uitbreiding werd tijdens de meest recente raadsvergadering –medio september- bekrachtigd door een meerderheid van de gemeenteraad. Pro Krimpenerwaard stemde tegen: “Het is zeer onverstandig om vooruit te lopen op het nog door het kabinet vast te stellen stikstofbeleid. Door dit raadsbesluit neemt de stikstofuitstoot fors toe en dat betekent onder andere een verdere beperking van de veestapel voor collega-boeren. Ook de natuur wordt verder aangetast.”

Waarom
Volgens Struijs was de zaak veel eerder al -in december 2015- beklonken. “Toen is al een vergunning afgegeven. Als dat waar is, waarom moest de raad dan nog een besluit nemen?”

Hij verwijst ook naar het dossier Mooi Mekkerland. Deze geitenhouderij in Stolwijk zag een door de gemeente toegestane uitbreiding van het aantal geiten bij de Raad van State geen stand houden. Het resultaat was dat het bedrijf terug moest naar de oude situatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie