Alex Looman in zijn slagerij.
Alex Looman in zijn slagerij. Foto: wijntjesfotografie.nl

Keurslager Looman gaat over in andere handen

Algemeen 7.674 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De huisgemaakte eiersalade en fijn geurende kookworst van slagerij Looman. Bij menig Schoonhovenaar loopt bij het lezen ervan al het water in de mond. Slager Alex Looman bereidt zijn producten met ambachtelijke zorg en dat proef je. “Helaas nog maar voor even, want begin augustus gaat de zaak na tientallen jaren over in andere handen.”

Al meer dan dertig jaar is Keurslager Looman gevestigd aan de Haven in Schoonhoven. Alex Looman (48) nam het familiebedrijf in 2011 over van zijn ouders. “Zij waren begin jaren zeventig vanuit Montfoort naar hier verhuisd”, begint hij de geschiedenis van het bedrijf. “Mijn vader kon destijds aan de slag als filiaalhouder bij slagerij Bora. In 1985 kregen mijn ouders de kans om de zaak over te nemen. Mijn vader met zijn vakmanschap en mijn moeder met haar creativiteit. Zoals dat gaat mocht ik als jonge jongen al aan het slagersvak ruiken. Na het afronden van de slagersvakschool en het opdoen van ervaring bij slagers her en der in het land, werd ik begin deze eeuw mede-eigenaar van de slagerij. Elf jaar later was het mijn beurt om het roer over te nemen.”

Nieuwe uitdaging
Ambachtelijke kennis over goed vlees werd zo van vader op zoon doorgegeven. Alex: “Supergaaf natuurlijk, maar heb mijn ouders ook direct verteld dat dit niet voor het leven zou zijn. Kijk, het runnen van een eigen zaak is leuk, maar er komt zoveel meer bij kijken. Je bent gewoon altijd bezig, maar dat wist ik en daar is niets mis mee. Na jaren met plezier en inzet gewerkt te hebben, merkte ik wel toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.”

De beslissing om het familiebedrijf van de hand te doen was een lastige voor Alex. Na het nodige wikken en wegen, hakte hij eind vorig jaar de knoop door en zette de zaak te koop. “Slagerij Gelderblom meldde zich als koper, waarmee de gesprekken vlot verliepen. Zij hanteren een franchiseformule, waarbij kwaliteit ook leidend is en de producten van hoog niveau. Bob Hoffland wordt straks het nieuwe gezicht van de slagerij. Hij gaat vanaf juni al meedraaien en 1 augustus is de datum van overname. Mooi is dat het huidige team van trouwe medewerkers meegaat, zij hebben immers de zaak mede vormgegeven zoals-ie nu is.”

Volgende stap
Wat gaat hij nu zelf doen? “Ik heb nog niets concreets. Kijk om me heen wat er eventueel voorbij komt. Wil wel in de vleeswereld blijven, wellicht bij een groter verwerkingsbedrijf. Maar nogmaals, er is nog niets op mijn pad gekomen. Het moet goed voelen, voor ik een volgende stap zet.”

Alex wil de trouwe klantenkring bedanken voor het vertrouwen in al die jaren. “Daar ben ik erg blij mee. Gelukkig blijft onze bekende kwaliteit gewaarborgd met de overname.”

Martijn Kuiler


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app