• Arend en Yolande Gorter.
• Arend en Yolande Gorter. Foto: wijntjesfotografie.nl

Lobby voor ‘knarrenhof’ Krimpen

Algemeen 2.820 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Knarrenhoven schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn combinaties van de hofjes van vroeger met het gemak van heden.

Arend en Yolande Gorter, die beiden sinds kort van hun pensioen genieten, wonen in een ruime twee-onder-een kapwoning en zijn op zoek naar een andere geschikte woonplek. Zij verdiepten zich in het concept Knarrenhof en waren meteen om. 

“Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen,” zegt Arend Gorter enthousiast. “We zijn in gesprek met de wethouder wonen en hebben fracties van partijen aangesproken. Het voormalige KOAG-terrein tegenover het Krimpenerwaard College zou een geschikte locatie zijn voor zo’n woonproject. Winkels en openbaar vervoer zijn vlakbij, net als het gezondheidscentrum.”

Doorstroming
De landelijke stichting Knarrenhof, die sinds 2010 actief is, heeft in Gouda (Het Groene Hof), Hardenberg, Zeewolde en Zwolle, reeds knarrenhoven gerealiseerd. In Ridderkerk is onlangs toestemming gekregen voor de bouw van grondgebonden woningen. Over nog eens 40 knarrenhoven worden gesprekken gevoerd met diverse gemeenten.

“Woningbouw staat op het programma van elke politieke partij,” vervolgt Yolande Gorter. “Bouwen voor senioren is goed voor de doorstroming. Na het realiseren van een knarrenhof komt er beweging op de woningmarkt. In ons huis kan zo een groot gezin, die op zijn beurt weer een kleiner huis achterlaat, intrekken. Jongeren krijgen zo meer kansen op een woning. Berekend is dat er vijf verhuisbewegingen ontstaan als ouderen verhuizen. Animo voor het realiseren van een knarrenhof is er voldoende. Na een overleg met het CDA, dat voorstander is van het initiatief, staat de teller op 55 belangstellenden.”

“Er is nog geen bestemmingsplan voor het perceel grond, waar vroeger de korfbalvereniging huisde,” aldus Arend Gorter. “De landelijke stichting wil het terrein graag aankopen. Een eigen architectenbureau maakt het plan voor de betaalbare huur- en koopwoningen. Een gemeenschappelijke tuin en hofhuis bieden mogelijkheden voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten. De toekomstige bewoners organiseren samen het onderhoud en eventueel ook de zorg en energieverbruik van het complex met hulp van de landelijke Stichting in zorg- en energiecoöperaties. Door zoveel mogelijk zelf te organiseren wordt wonen actiever, leuker, beter en goedkoper. In de reeds gerealiseerde knarrenhoven wonen sociaal actieve mensen met aandacht voor elkaar. De onderlinge verbinding is groot. Oud worden in een Knarrenhof is leuker dan in een tehuis.”

“Het woord knarren moeten mensen niet associëren met suffige, oude mensen, hoor,” merkt Yolande Gorter nog op. “De gemiddelde leeftijd van de bewoners ligt rond de 60 jaar. Door de afwisseling van oudere jongeren en jongere ouderen is het systeem sterker.”

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden