• Afdelingsleider Pieter Zorgman voorziet een tweeling van een rugtas vol spullen.
• Afdelingsleider Pieter Zorgman voorziet een tweeling van een rugtas vol spullen.

Leerlingen online aan de slag tijdens open huis Schoonhovens College

Algemeen 528 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Opnieuw een originele, alternatieve invulling van de open dag van het Schoonhovens College. De vmbo-afdelingsleiders Pieter Zorgman en Brenda Walter gingen afgelopen week op pad om belangstellende leerlingen van basisscholen uit de Krimpener-, Lopiker- en Alblasserwaard alvast van tassen met oefenmateriaal te voorzien. De traditionele open dag werd op deze manier omgeturnd tot een eigentijds open huis. 

“We hebben een dag lang rondgereden door de polder en het was de moeite waard. Bij het overhandigen van onze blauwe tas op de opgegeven adressen hebben we regelmatig kunnen babbelen met leerlingen uit groep 8. Dat was een leuke, interessante kennismaking”, oordeelden Pieter Zorgman en Brenda Walter.

Met het oefenmateriaal konden scholieren zaterdagmorgen vanuit de vertrouwde huiskamer tijdens het ‘Schoonhovens College Festival’ twee uur lang online lessen volgen van vmbo-docenten en tegelijkertijd hun vaardigheden beproeven. In hun tas zaten een lampje, kaars, puzzel, werkbladen, dobbelsteen, voedingswijzer, bouwtekening en onderdelen voor het samenstellen van een raketvoertuig. Ook konden ze een potlood oppimpen in alle kleuren van de regenboog.

Vakken
Alle vakken kwamen aan bod bij diverse doe- en kijkactiviteiten. Steeds trokken docenten een kwartier uit om toekomstige oefenstof te bespreken of het knutselen met de eerder verstrekte onderdelen uit te leggen. “Zo houd je hun aandacht vast en kan je de volle tijd benutten”, stelde docent Rob Zwijnenburg.

Vuur heeft altijd aantrekkingskracht. Natuurkundedocent Age van der Vet toonde dat aan met een spannende proef met een kaars in een waterbak. Andere ingelogde leerlingen waren in de ban van de techniekles, waarin ze een raketvoertuig lanceerden. “Veel leerlingen wisten van geen ophouden”, meldde docent Ilse Verwei. “Je zag ze zwoegen. Daarom hebben we het introductiefilmpje enkele malen herhaald.”

Duimen
De afdelingsleiders waren tevreden over het verloop van de informatieochtend. Vaak gingen de duimen van de leerlingen omhoog na de les. Sommige ouders begeleidden hun kind tijdens de online voorlichting. “Ik heb ook een baby en een nieuwsgierige kat in beeld gehad”, zegt een mentor lachend.

De schoolleiding is uiteraard benieuwd hoeveel leerlingen aanschuiven als brugpieper. Vooralsnog meldden zich 89 basisscholieren aan voor het open huis.

• Afdelingsleider Pieter Zorgman voorziet een tweeling van een rugtas vol spullen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie