burgemeester Roel Cazemier (links) en Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid Holland.
burgemeester Roel Cazemier (links) en Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid Holland. Foto: Aangeleverd

Afscheidnemend burgemeester Roel Cazemier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Algemeen 555 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Afscheid nemend burgemeester Roel Cazemier is benoemd tot Ridder in de Orde van Nassau.

De onderscheiding komt Cazemier toe vanwege zijn 'bijzondere verdiensten voor het openbaar bestuur én zijn grote betrokkenheid bij maatschappelijke activiteiten, die ten goede komen aan de samenleving'. Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, zette de scheidend burgemeester donderdagmiddag namens de Koning in het zonnetje. 

Roel Cazemier is ruim 29 jaar werkzaam geweest in het openbaar bestuur. Zo was hij onder andere burgemeester van Ruinerwold, Ameland, Dongeradeel en Dinkelland. Vanaf 4 april 2016 was hij de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Tussendoor was hij korte tijd directeur van Omrop Fryslân.

Complex
CvdK Jaap Smit: "Tijdens zijn werkzaamheden als burgemeester kreeg hij te maken met lastige zaken zoals de MKZ-crisis en complexe dossiers zoals de realisatie van recreatiepark Esonpark. Hij zette zich in voor de oprichting van het NOFA ( een samenwerkingsverband Noordoost Friese Aanpak) Ook maakte hij zich sterk voor de realisatie van de ‘Centrale As’, een project dat verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaar verbeterde. Bij de gemeente Dinkelland ontving hij grote waardering voor het herstellen van de verstoorde verhoudingen binnen de gemeenteraad."

Doortastend
De Commissaris van de Koning van Overijssel omschrijft Cazemier als een ‘bindende figuur, die met doortastendheid dingen voor elkaar heeft gekregen’: “Voor Krimpenerwaard zette hij zich in om de nieuw gevormde gemeente op de kaart te zetten. Door zijn inzet werd de herindeling een succes. Hij was ook aanjager achter het opstellen van Panorama Krimpenerwaard, een integrale visie op de toekomst van de gemeente. Roel Cazemier vervulde het ambt van burgemeester door de jaren heen met betrokkenheid bij een sterk veranderende en verharde maatschappij.”

Natuurbehoud
Cazemier vervulde nevenfuncties die bij zijn taak als burgemeester hoorden, maar ook vrijwilligersfuncties als voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Maatschappelijke Opvang Friesland De Terp. Als burgemeester zette hij zich in voor natuurbehoud, onder andere als voorzitter Raad voor de Wadden en lid van de commissie Monitoring Waddengas.

Smit: “Ook arbeidszaken liggen hem na aan het hart. Hij was bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) van 2013 tot 2020 voorzitter van het college arbeidszaken. Een belangrijke functie die hij vervulde was als lid van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden.”

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie