• De zaailingen worden geoogst.
• De zaailingen worden geoogst.

Gratis af te halen: boompjes (zaailingen) uit het Loetbos

Algemeen 1.432 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Vrijwilligers hebben zaterdag boompjes (zaailingen) in het Loetbos geoogst. Het betreft berken, elzen, enkele lijsterbessen, wilgen en een enkele eik. Belangstellenden kunnen deze op de zaterdagen 20 en 27 november gratis komen afhalen.

“We hebben zoveel mogelijk aarde aan de kluiten laten zitten en alles is tijdelijk ingekuild in een oude zandbak naast kanocentrum de Loet. Daar wachten de boompjes nu op een nieuwe eigenaar”, vertelt initiatiefneemster Yvonne Metaal. 

Meer Bomen Nu
Zij haakte onlangs in op het plan van de gemeente Krimpenerwaard om 1.000 bomen ter beschikking stellen aan inwoners om hen te stimuleren hun omgeving te vergroenen. Yvonne Metaal: “Ik wilde aan de slag naar het voorbeeld van de organisatie ‘Meer Bomen Nu’. Deze organisatie haalt samen met Urgenda en Caring Farmers al voor het derde jaar zaailingen uit parken, landgoederen en bossen in Nederland om deze daarna gratis aan te bieden. Behalve dat de boompjes in privétuinen worden geplant, gebruiken boeren en tuinders ze ook graag als windbreker.”

De inwoonster van Krimpen aan de Lek kreeg toestemming van de gemeenteraad om de her en der groeiende zaailingen van diverse bomen te mogen oogsten en aan te bieden aan inwoners. “Wethouder Ria Boere integreert dit onderdeel nu in het totale bomenplan. Zij gaf zaterdag het officiële startsein”, aldus de initiatiefneemster.

Herplanten
Het doel van www.meerbomen.nu is om een miljoen boompjes in het seizoen 2021/2022 te redden van de maaimachine of de container en te herplanten op plaatsen waar mensen dat maar willen. “De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) heeft samen met Staatsbosbeheer een belangrijke rol gespeeld in het bij elkaar brengen van betrokkenen en het delen van kennis.”

De actie levert de gemeente niet alleen geld op -het oorspronkelijke bomenplan was veel duurder-, maar door het oogsten wordt ook de natuur in toom gehouden op plaatsen waar het landschap open moet blijven. Yvonne Metaal: “Een win-win-situatie dus.” 

Ze raadt belangstellenden aan een eigen vuilniszak mee te nemen voor het vervoer: “De boompjes hebben verschillende afmetingen, maar ze passen normaal gesproken in de auto. Aanmelden is niet verplicht.”

Uitgifte
De boompjes zijn zaterdag 20 of 27 november af te halen in het Loetbos, naast het kanocentrum de Loet. De uitgifte is van 10.00 tot 14.00 uur.

Yvonne Metaal: “Iedereen kan zoveel boompjes afhalen als men maar wil. Vrijwilligers kunnen eventueel vragen beantwoorden over het onderhoud.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie